Inici / Notícies
NOTíCIES

Científics alerten sobre els perjudicis de la contaminació lumínica en un congrés en l’ADEIT

Congreso Sociedad Española de Astronomía en ADEITLa Societat Espanyola d’Astronomia (SEA) organitza aquesta setmana la seua desena reunió científica en la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València. Entre molts altres aspectes, des d’ahir i fins el divendres que ve, es presentaran els últims avanços en el camp de l’astronomia. Entre altres aspectes d’interès, es presentaran estudis realitzats en la zona fosca de la Lluna amb els quals es pot conèixer l’evolució del canvi climàtic; el satèl•lit GAIA, on Espanya participa, i amb el qual es podrà determinar la posició de les estrelles en la Via Làctia, entre molts altres estudis que es presentaran aquests dies en el congrés.

Durant la inauguració del congrés, el president de la SEA i científic de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia, Emilio Alfaro, ha apuntat al grau d’incertesa en el qual es troba la ciència actualment, a causa de la situació econòmica, que podria afectar al seu desenvolupament en els pròxims anys. «En els últims 30 anys hem aconseguit situar-nos entre els 10 primers productors mundials a nivell d’astronomia. Per això, és fonamental que no es prenguen decisions precipitades que puguen afectar a aquesta trajectòria ja que quan perdem credibilitat, tardarem anys en recuperar-la», ha alertat.

Impacte de la contaminació lumínica
En aquest congrés, a més de la presentació de nous resultats sobre diferents àrees de l’astronomia, també s’aborden altres temes com la contaminació lumínica en la qual ha incidit Jaime Zamorano, investigador de la Universitat Complutense de Madrid, que ha portat a terme diversos estudis mitjançant satèl•lit. Zamorano ha assenyalat que València és una de les ciutats més il•luminades del món, amb el doble de despesa en il•luminació pública per habitant que Madrid i Barcelona, i el triple que ciutats d’Alemanya i Holanda.

La contaminació lumínica, entesa com la quantitat de llum creada pels humans que es perd cap a l’espai, –ha afegit– pot tenir un fort impacte econòmic, social i també mediambiental. «Reduir la sobreil•luminació permetria baixar a la meitat la despesa d’enllumenat públic així com millorar el descans de les persones. La intrusió lumínica afecta al descans i al somni de les persones que veuen alterat el seu ritme biològic al no poder dormir a les fosques i no segregar suficient melatonina, l’hormona que regula el ritme biològic».

Enric Marco, investigador de la Universitat de València , ha apuntat a l’impacte mediambiental derivat de l’excessiva il•luminació en alguns parcs naturals valencians. «Aquesta intrusió lumínica afecta al cicle de vida i de reproducció de la fauna, ja que en aquests parcs mai es fa veritablement de nit», ha assenyalat. Una contaminació lumínica que, com han coincidit els investigadors, passa en primer lloc per conscienciar a la població.

X Biennal d’Astronomia
El congrés, que es perllongarà fins al 13 de juliol ha reunit en ADEIT a 320 científics, nacionals e internacionals, per a presentar els seus treballs més recents i discutir nous projectes en alguna de les seues sis grans àrees: física solar; ciències planetàries; la via làctia i els seus components; galàxies i cosmologia; instrumentació i computació; i ensenyament i divulgació de l’astronomia. Per una altra banda, durant el congrés i en col•laboració amb la Càtedra de Divulgació Científica de la Universitat de València, es presentarà una nova publicació en la qual s’arreplegaran els més rellevants astrònoms valencians al llarg de la història.

Més informació:
http://www.sea-astronomia.es/drupal/SEA2012