Inici / Notícies
NOTíCIES

El context macroeconòmic i l’accés al finançament, dificultats del sector bancari

Jornada Sector BancarioEl context macroeconòmic i les dificultats en l’accés a la liquiditat són algunes de les principals dificultats a les quals s’enfronta el sector bancari, segons han explicat els experts participants en la IV Jornada sobre el sector bancari espanyol, organitzada per l’Ivie en ADEIT per a analitzar el procés de reestructuració, els reptes pendents i el futur d’aquest sector.

Durant la trobada, presidida pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i coordinat per Joaquín Maudos, catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i investigador de l’Ivie, també es va posar l’accent, com elements de preocupació, en l’efecte que sobre la competència puga derivar-se de la dràstica reducció del nombre de competidors i l’augment de la concentració del sector.

Encerts y desencerts
Entre els encerts de les mesures per a reestructurar el sector bancari, Maudos va parlar que les ajudes del FROB es condicionaren a l’existència d’un pla de viabilitat que exigiria la reducció de la capacitat instal·lada, així com de l’incentiu a la bancarització de les caixes d’estalvis per a facilitar el seu accés al capital. Per a Maudos també hi ha hagut desencerts en el diagnòstic dels problemes, en la recapitalització sense un previ sanejament o en la creença que les fusions són la solució. L’investigador va afirmar que mantenir a ultrança el principi de “sense cost per al contribuent” pot provocar que es retarde l’eixida a la crisi i que al final acabe costant més, i va assenyalar a Bankia com un punt d’inflexió que va afectar a la credibilitat del Banc d’Espanya i va abocar a Espanya al rescat.

Joaquín Maudos: Bankia va ser el punt d’inflexió que va afectar en la credibilitat del Banc d’Espanya i va abocar a Espanya al rescat

Per la seua banda, Fernando Fernández, professor del IE Business School, va analitzar alguns dels problemes que considera pendents, com la posada en funcionament de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) i la necessitat de resoldre conflictes interns en la seua gestió, amb un capital majoritàriament privat mentre que el control el duu el FROB. Fernández va defensar la necessitat de mantenir disciplina de crèdit i cultura de pagament, mostrant-se en contra de la dació en pagament amb efecte retroactiu, i va advocar per la creació d’un fons social per a resoldre problemes humans amb finançament bancari. Fernández va coincidir amb altres ponents que el gran repte del sistema bancari és recuperar la rendibilitat en un entorn molt difícil. També va assenyalar la importància del necessari desapalancament a dur a terme en els pròxims anys i la necessitat d’incentivar mecanismes de finançament no bancari, així com la possibilitat que es produïsca una recuperació sense crèdit. 

Fernando Fernández: El gran repte del sistema bancari és recuperar la rendibilitat en un entorn molt difícil

La importància de l’entorn macroeconòmic
Per al catedràtic d’Economia de la Universitat de Bangor i investigador de l’Ivie, Santiago Carbó, encara que les entitats financeres espanyoles han realitzat un procés de reestructuració inusitat a Europa, encara s’enfronten a un entorn macroeconòmic comparativament més dur. De fet, va considerar que l’evolució macroeconòmica serà determinant en la durada de la resolució de la crisi bancària. Carbó també va afirmar que el MoU no és el final sinó l’inici del camí. I en el camí, va afegir, cal generar nous mecanismes de finançament, més àgils i diversificats.

 Santiago Carbó: La evolució macroeconòmica será determinant en la durada de la resolució de la crisi bancària

Necessitat d’un mercat únic bancari
En opinió de Santiago Fernández de Lis, economista Cap de Sistema Financer del BBVA Research, és fonamental reduir costos per a guanyar eficiència. Va mostrar la seua preocupació, coincidint amb altres ponents, sobre que la concentració del mercat puga afectar negativament a la competència i va subratllar la necessitat de comptar amb una full de ruta clara per a crear un autèntic mercat únic bancari. En aquest sentit va afegir que és necessària la creació d’una autoritat de resolució única. Respecte al futur, Fernández de Lis va assegurar que el sistema bancari europeu serà més regulat, més solvent, menys rendible (encara que menys volàtil), més concentrat i més enfocat cap a la banca minorista.

Per a Daniel Pomera, soci director general d’Analistes Financers Internacionals (AFI), l’impacte de la SAREB va a condicionar els pròxims anys. Va vaticinar que entre 2011 i 2014 es tancaran 4.200 oficines i es reduiran en 25.000 els empleats del sector. Segons Pomera, després del fort sanejament de la cartera immobiliària que ha tingut lloc en 2012, el seu impacte advers en el compte de resultats 2013-14 es reduirà substancialment, encara que perduraran els efectes de la crisi en la resta de carteres. 

En la jornada també va participar Pedro Pablo Villasante, secretari general de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), que va parlar del 2012 com un any clau per al sanejament, recapitalització i inici de la reestructuració definitiva del sistema bancari espanyol.