Inici / Notícies
NOTíCIES

Experts financers expliquen que encara queden reptes pendents per enfortir la banca espanyola

Conferencia Máster Gestión Bancaria UV en ADEITTot i les nombroses mesures adoptades, els mercats continuen sense confiar en la solidesa del sector bancari espanyol, raó per la qual encara queden alguns reptes pendents per enfortir la banca espanyola i guanyar confiança a nivell internacional. Aquesta va ser una de les màximes que es va defensar durant el seminari sobre la situació del sector financer i bancari que es va realitzar la setmana passada a l’ADEIT en el marc del màster en Gestió Bancària de la Universitat de València, dirigit pel professor del Departament d’Economia Financera i Actuarial, Francisco Climent, i que aquest curs acadèmic celebra la vint-i-quatrena edició.

Aquest seminari es va dividir en dues ponències: una sobre l’impacte de la crisi en el sector bancari espanyol i els seus reptes pendents i una altra sobre la reestructuració del sector financer. La primera la va oferir el catedràtic de Fonaments d’Anàlisi Econòmica a la Universitat de València i professor investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), Joaquín Maudos; mentre que la segona conferència sobre les qüestions pendents de reestructuració del sector financer espanyol la va fer el catedràtic de Fonaments d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de Granada i director d’Estudis Financers de la Fundació de les Caixes d’Estalvis (FUNCAS), Santiago Carbó.

El professor Joaquín Maudos, que també fa classe en aquest màster, va parlar sobre l’origen dels problemes en el sector bancari espanyol, entre els quals va esmentar l’endeutament elevat d’Espanya a nivell internacional, l’intens ritme de creixement del crèdit bancari, l’excessiva concentració de riscos en les activitats immobiliàries i l’expansió accelerada de la capacitat instal•lada. Sobre l’endeutament espanyol, Maudos va indicar que el 45 per cent del deute extern és financer.

En aquest sentit, l’expert en investigacions econòmiques de la Universitat de València va remarcar l’elevat ritme de creixement que ha tingut el crèdit bancari espanyol els últims anys, que es concentra principalment entre els anys 2000 i 2007. En aquest període, “Espanya és el segon país de l’eurozona que ha crescut més. Només Irlanda ens ha superat en l’augment del crèdit bancari”, va dir el ponent.

Entre altres problemes de base d’aquesta crisi, Maudos va analitzar l’alta concentració de risc que hi ha en la promoció immobiliària, en la qual –com va remarcar– a Espanya més de la meitat dels préstecs adjudicats del sector promotor són problemàtics.

Com a reptes pendents perquè els mercats internacionals confien en la solidesa del sector bancari espanyol, Maudos va destacar la necessitat d’accelerar el procés de reestructuració en curs; reduir encara més l’excés de capacitat instal•lada; tancar així més oficines i alleugerir plantilles; sanejar en major mesura l’actiu; augmentar la transparència informativa; millorar la governança de les entitats i reactivar el crèdit al sector privat.

Per la seua banda, el director de FUNCAS, Santiago Carbó, es va fixar centrar en les raons que determinen l’especial atenció internacional al sector bancari espanyol. Entre aquestes raons, Carbó va coincidir amb Maudos a destacar l’alt deute privat, que arriba al 293 % del PIB, i l’atur, que ha arribat a nivells històrics i continua augmentant. A més, també va remarcar les últimes reformes que s’han realitzat a Espanya, de les quals les financeres són les més importants, més que en cap altre país perifèric com va apuntar Carbó, cosa que la converteix en un “laboratori molt important per conèixer-ne els efectes”.

Més informació:
Màster en Gestió Bancària