Inici / Notícies
NOTíCIES

Joaquín Gay: «El canvi de model productiu que necessita Espanya passa per la I+D»

El president de la patronal catalana Foment del Treball Nacional, Joaquín Gay, va criticar la reducció del 25% dels pressupostos en innovació per a l’any 2012, al mateix temps que va apuntar a la I+D com una qüestió indispensable per a dur a terme el canvi de model productiu que –va afirmar –necessita Espanya. Ho va fer durant la conferència que va oferir la setmana passada en l’ADEIT amb motiu de la clausura del curs Qui pot ser empresari? de la Càtedra de Cultura Empresarial.

«Cap país que ha superat la crisi ho ha fet a costa de reduir els seus costos en innovació», va apuntar el president de la patronal catalana, qui va esmentar com exemple l’enfortiment de les estructures d’I+D de països com Alemanya i França. En el cas espanyol, va posar l’accent en la situació del País Basc. «No deixa de ser rellevant que el País Basc siga la comunitat més innovadora i amb menys atur», va assenyalar.

Per innovació –va matisar– no han d’entendre’s únicament grans canvis, sinó també modificacions de procés que puguen suposar avantatges competitius. En relació a aquest tema, el de la innovació, va afegir altres tres aspectes en el camí cap al canvi productiu: l’optimització de costos, la internacionalització i les tres ‘C’; capacitat, compromís i competència.

Els empresaris, referent social
És necessari –segons va apuntar Gay– replantejar-se el model del sector de la construcció. «La indústria i la tecnologia deuen ser el motor de l’economia», va dir. En relació a l’actual escenari polític i econòmic, va posar de manifest l’esperança dels empresaris que «es reprenga la confiança en Espanya a partir del reequilibri del sector financer i s’emprenga la senda de la recuperació econòmica». Un camí que –va dir– «els empresaris hem d’abordar amb confiança i en el qual hem de ser un referent social».

El curs Qui pot ser empresari? ha ofert als alumnes la possibilitat de conèixer les experiències empresarials dels millors empresaris de la Comunitat Valenciana que s’han desplaçat fins a les aules de l’ADEIT per a transmetre els seus coneixements empresarials. Durant la clausura del curs, el president de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT), Carlos Pascual, va animar als participants al curs a tenir il•lusió front els nous projectes que emprenguen. Aquesta és la clau, segons va indicar: «com afrontem les coses, com ens enfrontem a elles, serà essencial perquè el resultat siga positiu». A més, va destacar el paper dels empresaris allí presents i va assenyalar que «un bon empresari sempre ho és mentre la seua empresa sempre siga més important que ells mateixos».

Fent referència al moment econòmic actual, el president de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València, José Vicente Morata, va encoratjar als presents a començar un projecte empresarial. «És molt millor començar quan no hi ha diners que quan hi ha molts», va indicar. En aquest sentit, va comentar que per a les bones idees «sempre hi ha suports financers».

Enemics del talent: la mandra i la por
El secretari autonòmic d’Economia, Indústria i Comerç, José Monzonís, va parafrasejar al que va ser ministre d’Afers exteriors d’Espanya, Abel Matutes, i va dir que els espanyols ens creixem davant les adversitats. «És en aquest moment quan ens alliberem més. I açò és el que ha de definir a un bon emprenedor». En aquest sentit, també va precisar que el talent té dos enemics: la mandra i la por. Per això, va animar als participants a no tenir por a emprendre perquè «amb esforç es vencen les adversitats».

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va recordar que la Universitat de València va ser una de les primeres en la Comunitat Valenciana que va apostar per l’aproximació al teixit empresarial, al mateix temps que va explicar que la Universitat s’ha de retroalimentar de l’empresa i a l’inrevés. «Açò és acostar més la Universitat a la societat, no és mercantilitzar la Universitat, i cal recordar que una de les principals missions de la Universitat de València és la cohesió social».