Inici / Notícies
NOTíCIES

Més d’un centenar de professionals participen en la jornada sobre la reforma laboral a l’ADEIT

Jornada reforma laboral en ADEITMés d’un centenar de persones, especialment professionals i tècnics d’empresa, van participar divendres passat en la primera jornada sobre la reforma laboral, organitzada per ADEIT en col•laboració amb els principals sindicats, la patronal i els col•legis oficials d’advocats i de graduats socials. Presentada pel catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València i exdegà de la Facultat de Dret, Carlos Alfonso, els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer els detalls del Reial Decret Llei 3/2012, una normativa que el ponent va qualificar de «complexa» i «integral». «Es tracta d’una reforma en la mateixa direcció que les anteriors, però més intensa», va assenyalar, alhora que va recordar la provisionalitat del text, en la mesura que «es preveuen canvis durant la tramitació parlamentària posterior».

Durant la jornada, Carlos Alfonso va detallar les modificacions principals d’una normativa, que ja s’aplica, i que se centren, tal com va destacar, en la contractació, la flexibilitat, l’acomiadament col•lectiu i les indemnitzacions. En matèria de contractació va destacar, entre altres mesures, els retocs en el contracte de formació i el nou contracte d’emprenedors, que va valorar positivament. En relació amb el contracte de formació o aprenentatge, va subratllar els canvis de la seua durada (que passa a ser d’1 a 3 anys), així com de l’edat dels treballadors que es poden acollir a aquest contracte (que s’amplia fins als 30 anys, mentre que les xifres de l’atur no baixen del 15%).
Així mateix, va indicar que la reforma inclou la possibilitat que es puguen repetir contractes d’aquest tipus per a altres ocupacions en la mateixa empresa o en una empresa diferent, però no en els mateixos llocs. Una mica que, a parer seu, «obri la porta a possibles fraus».

Dins l’apartat de flexibilitat, l’exdegà de la Facultat de Dret va destacar la simplificació de les causes per a la mobilitat geogràfica i la modificació substancial, fet que, en opinió de Carlos Alfonso, «reforça el poder de l’empresari i redueix el poder del treballador», d’una banda, i provocarà un augment dels conflictes judicials, de l’altra. Així mateix, se simplifiquen les causes de l’acomiadament col•lectiu, un altre dels canvis més importants de la nova regulació, junt amb la desaparició de les autoritzacions administratives necessàries per a portar-lo a terme. Finalment, entre les grans modificacions de la reforma, Alfonso va assenyalar l’abaratiment de l’acomiadament improcedent, que es redueix a 33 dies, amb un màxim de 24 mensualitats, i a la possibilitat que l’administració s’aculla a l’acomiadament col•lectiu dels seus treballadors temporals.

Serà eficaç, la reforma?
Segons l’opinió de l’expert, aquesta reforma no servirà per a solucionar l’actual situació de crisi. «Tinc els meus dubtes si les mesures tindran eficàcia, perquè el problema no és laboral i, per tant, no es resoldrà amb mesures laborals sinó econòmiques», va afirmar, alhora que va recordar que «les mesures laborals tenen poc impacte sobre l’ocupació». «Serà el cicle econòmic allò que motivarà la creació d’ocupació», va concloure.

Més informació:
http://www.adeit-uv.es/reformalaboral2012/