Inici / Notícies
NOTíCIES

Laboratoris Ordesa i la Universitat de Cadis s’alcen amb els Premis Universitat Empresa

Antonio Aracil lee el acta del Jurado durante la entrega de la VII edición de los Premios Universidad Empresa de la REDFUELaboratoris Ordesa, en la Modalitat Empresa, i la Universitat de Cadis, en la Modalitat Universitat, han estat les entitats guardonades en la VII Edició de Premis Universitat Empresa, impulsats per la Xarxa Espanyola de Fundacions Universitat Empresa.

Aquests premis, el lliurament dels quals va estar presidit per SAR la Infanta Elena en el Paranimf de la Universitat Politècnica de Madrid, reconeixen els millors exemples de col·laboració continuada entre empreses i universitats que, en l’àmbit nacional, constitueixen un referent en aquests dos àmbits.

Laboratoris Ordesa és una empresa espanyola, fundada en 1943, especialitzada en l’elaboració i comercialització de productes per a alimentació infantil des del naixement fins als 12 anys d’edat. El Jurat d’aquests premis ha valorat la seva contínua aposta per la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació, que duu a terme conjuntament amb universitats, hospitals i centres d’investigació. De fet, la companyia s’ha convertit en un referent en la col·laboració amb la Universitat com ho demostra la seva participació en més de 15 projectes d’investigació a l’any.

Sotomayor va reivindicar el paper de les Fundacions Universitat Empresa, que -segons va assenyalar- «han de ser agents clau en la interrelació entre l’àmbit empresarial i l’universitari»

La Universitat de Cadis, per una altra banda, ha estat guardonada pel seu decidit impuls a la cultura emprenedora en la comunitat universitària a través de la seua Càtedra d’Emprenedors, en la qual han participat més de 7.000 persones entre titulats, estudiants i professors. El Jurat ha reconegut aquest cas per contribuir al canvi de model productiu en la província de Cadis, a Andalusia i en el conjunt d’Espanya, a través d’un sistema econòmic més sostenible, innovador i competitiu, que genere ocupació qualificada i ajude a crear riquesa a través de la valorització del coneixement universitari.

El president de la REDFUE, Sebastián Sotomayor, va destacar en el seu discurs que és «necessari que els centres econòmics i productius proporcionen a les universitats una informació tan bàsica com indicar cap a on camina l’empresa, quins són les tendències del mercat, què necessiten, i sobretot, què necessitaran en un futur pròxim. I les universitats, per la seua banda, han de ser flexibles i capaces d’absorbir aquesta informació per a desenvolupar les tècniques, competències i habilitats que necessiten els futurs egresats per a incorporar-se al món laboral».

Sotomayor també va reivindicar el paper de les fundacions universitat empresa, que amb la REDFUE al capdavant, han de «ser agents clau en la interrelació entre l’àmbit empresarial i l’universitari, i els encarregats de fomentar actuacions en transferència de tecnologia, innovació, formació i ocupació. Hem de seguir unint esforços en la recerca de solucions als reptes que han d’afrontar universitats i empreses conjuntament».

Internet, catalitzador d’un nou model educatiu
L’acte va comptar amb la participació de Bárbara Navarro, directora de Polítiques Públiques i Assumptes Institucionals per a Google Espanya, Portugal, Itàlia i Grècia, que va ser l’encarregada de pronunciar la conferència ‘El Tsunami educatiu. Internet com catalitzador d’un nou model’. Navarro va apuntar que «Internet no només ha transformat les nostres vides sinó molts sectors de l’economia. Ara li ha arribat el torn al món educatiu. Les universitats més prestigioses del món són ja conscients de com les noves tecnologies poden ser un instrument excel·lent al servei de l’educació. D’aquesta manera, són cada vegada més les institucions acadèmiques que estan apostant pels anomenats MOOC, els cursos oberts massius en línia que permeten transmetre coneixement a audiències massives sense necessitat de presència física o recursos econòmics i fent possible l’accés al coneixement de les millors universitats del món».

La Infanta Elena va estar acompanyada en la taula presidencial per la secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela; la secretària d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio, el rector de la Universitat Politècnica de Madrid, Carlos Conde, i el president de la Xarxa de Fundacions Universitat Empresa, Sebastián Sotomayor. ADEIT és una de les fundacions que formen part d’aquesta Xarxa. El seu director, Antonio Aracil, com secretari del Jurat dels premis, va llegir l’acta de concessió dels guardons.