Inici / Notícies
NOTíCIES

Les TIC, via per millorar l’eficiència energètica i contribuir a la sostenibilitat

Jornada de la Cátedra Telefónica UV organizada por ADEITLes TIC són una de les eines clau amb què plantar cara a la ineficiència energètica i contribuir a la sostenibilitat. Aquesta ha estat la màxima defensada pels participants en la primera jornada organitzada per la Càtedra Telefónica de la Universitat de València, que va tenir lloc la setmana passada a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria.

Al llarg de les jornades, que van servir de fòrum de discussió per a empreses, món universitari i administració, hi van participar professors de la Universitat de València i experts d’empreses del sector. Manuel Toharia, director científic de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, va ser l’encarregat d’oferir la conferència inaugural, en la qual va posar l’accent en l’excessiu consum de fonts d’energia i la necessitat de canviar el rumb actual. «Cal reduir el consum de fonts d’energia i, al mateix temps, cercar altres fonts que no siguen fòssils sinó renovables», va afirmar Toharia, per a la qual cosa, segons va apuntar el professor i director de la Càtedra Telefónica de la Universitat de València, Baltasar Beferull, és fonamental el paper que hi poden tenir les TIC.

A continuació, experts de diferents iniciatives privades van exposar en una taula rodona diferents àmbits en què les TIC poden ser clau per arribar a una sostenibilitat energètica. D’una banda, Joaquín Carretero, president de l’Associació Valenciana de les Tecnologies de l’Hàbitat i representant de la iniciativa empresarial Smart City VLC, va exposar les accions que estan desenvolupant amb la finalitat que València siga una ciutat més sostenible en termes de trànsit, contaminació, etc. Alfredo Quijano, director de l’Institut Tecnològic de l’Energia, va centrar la seua intervenció en els edificis i les infraestructures intel•ligents, basats en les energies renovables. Per part de Siemens, la seua directora en Innovació Tecnològica, María Rosa Mora, va exposar quina és a hores d’ara la nova distribució d’energia en matèria de control de dades i de la informació. Finalment, la gerent de l’Oficina de Canvi Climàtic i Eficiència Energètica de Telefónica, Daniela Torres, va plantejar l’estratègia desenvolupada en aquest àmbit en les pròpies instal•lacions de l’empresa.

Model de cooperació universitat-empresa
Tant els màxims responsables de Telefónica com les autoritats universitàries van destacar el paper de la Càtedra de Telefónica de la Universitat de València, dedicada a la sostenibilitat i a la inclusió social, com un exemple d’instrument de cooperació amb l’entorn. «Càtedres com aquesta ens permeten imbricar-nos amb la societat, realitzar activitats i aplicacions amb alt impacte social», va explicar Fabián García, gerent de la Xarxa de Càtedres de Telefònica, composta per 27 càtedres amb diferents universitats espanyoles. Una perspectiva compartida pels vicerectors d’Investigació i de Comunicació de la Universitat de València. «Aquesta Universitat aposta per les càtedres institucionals i d’empresa com una de les accions emmarcades en la tercera missió de les universitats: la responsabilitat social i la transferència de coneixement a la societat», va explicar Silvia Barona, vicerectora de Comunicació i Relacions Institucionals. A més, durant l’acte es va destacar l’embranzida que des d’aquesta càtedra s’està oferint als projectes europeus.

Beques per a 500 titulats universitaris
D’altra banda, el gerent de la Xarxa de Càtedres de Telefónica va presentar Talentum, un nou projecte de cooperació amb les universitats, a través del qual Telefónica busca impulsar el talent jove i innovador i obrir les portes a aquesta generació a través de fins a 500 beques pràctiques tutoritzades en empreses, de 12 mesos de durada, dirigides a titulats universitaris de carreres tècniques de fins a 30 anys.

Abans de la cloenda de l’acte, que va presidir el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, es va fer lliurament dels premis de la primera edició del concurs Banc d’Idees per al projecte fi de carrera i treballs fi de màster de la Càtedra Telefónica.

L’eficiència energètica, nou motor d’ocupació
En el marc de la jornada, es va realitzar un taller de motivació a l’emprenedoria, dirigit a estudiants universitaris, en temes d’energia i sostenibilitat. Després de la presentació a càrrec del director gerent d’ADEIT, Antonio Aracil, qui va presentar la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València i els instruments que hi ha a disposició de l’emprenedor, es va obrir un debat entre tres emprenedors de les empreses FINERGETIC, GENIA GLOBAL i GESENERGETICA i els assistents. Moderat per Baltasar Beferull, durant el taller es van exposar els avantatges d’emprendre i les oportunitats que ofereix el sector.

Més informació:
http://catelefonica.blogs.uv.es