Inici / Notícies
NOTíCIES

Són necessaris nou models de predicció que relacionen variables financeres i macroeconòmiques

Les actuals eines per a entendre la realitat han quedat obsoletes i és necessari proposar i utilitzar models de predicció que relacionen les variables financeres i les variables macroeconòmiques com la producció, la inflació, els tipus d’interès i el volum dels préstecs. Així ho va apuntar la passada setmana el director general adjunt del Departament d’Investigació del Banc Central Europeu, Philipp Hartmann, qui va oferir la primera conferència de la 4a edició del congrés de la Societat Internacional de Finances i Banca (IFABS), coorganizat per la Universitat de València, l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), la Universitat Jaume I  de Castelló i la Universitat de Leicester i que va reunir en ADEIT a més de 270 experts de 54 països distints.

Durant la seua ponència, que va dur per títol “Message from MaRs: Towards a new finance-macro synthesis”, Hartmann va subratllar, a més, que aquests nous models han d’incloure els canvis de règim. «L’economia real reacciona de forma diferent en períodes d’estrès financer que en períodes tranquils, qüestió que els models de predicció han de tenir en compte», va afirmar. En aquest sentit, va assenyalar que «és necessari un canvi en la professió econòmica», que passa per utilitzar models que no siguen lineals i que entrellacen les finances i l’economia real.

Com exemple d’aquests nous models, Hartmann va apuntar als treballs de dos investigadors del Banc Central Europeu: Boissay (2011), que se centra en un model d’equilibri per a la banca entrellaçat amb l’economia real, i Aoki and Nikolov (2011), centrat en un model bancari amb actius que poden patir processos de bombolla. Així mateix, el director d’Investigació del BCE va presentar el projecte MaRs (Macroprudential Research network), aprovat pel BCE en 2010 amb l’objectiu de desenvolupar models del tipus proposat per Hartmann per a millorar la supervisió macroeconòmica i fer-la més prudencial. En el model, basat en tres línies: models que relacionen finances i macroeconomia, indicadors de risc i alarma i anàlisi del contagi del risc, hi ha al voltant de 200 economistes involucrats i el seu informe veurà la llum a la tardor d’enguany.

El degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València , Vicent Soler, que va presidir la inauguració del congrés, va coincidir amb Hartmann a l’assenyalar que «les eines teòriques per a entendre la nova realitat i la crisi actual han quedat obsoletes». Soler va subratllar que el treball desenvolupat durant aquest congrés és «de summa importància», ja que la crisi econòmica –va subratllar– ha de servir per a reflexionar de forma conjunta sobre el mercat financer i la situació real de l’economia.