Inici / Notícies
NOTíCIES

La geografia, disciplina necessària per al canvi global

«Els professionals de la geografia tenen una visió clau, basada en estudis del territori, sobre el canvi climàtic i els canvis actuals d’ordenació del territori que els converteix en figura fonamental en la presa de decisions». Així ho ha reivindicat en l’última edició del congrés de l’Associació Espanyola de Geografia (AGE) el seu director, el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València, Joaquín Farinós. La geografia, ha indicat, «ha d’entendre’s com a ciència de síntesi» gràcies a l’enfocament multidisciplinari que aporten els professionals de la geografia.

En aquesta línia, el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional i president de la AGE, Jorge Olcina, ha subratllat que l’Administració, sobretot la local, «ha d’integrar a professionals de la geografia en els seus equips de gestió». La geografia «és una disciplina necessària per al canvi global», ha manifestat Olcina.

Durant el congrés, s’han fet públics dos manifestos, promoguts pel grup de treball de Geografia Física de l’Associació Espanyola de Geografia (AGE): un en defensa de la geografia física, element clau en la gestió territorial i el coneixement geogràfic; i el segon en defensa de la Amazonía. El president del grup, Rafael Cámara, ha subratllat la necessitat de recuperar l’assignatura de geografia física a les aules d’ensenyament secundari i de batxillerat per a l’enfortiment en la comprensió dels processos territorials. «Sense el coneixement de la geografia del territori estaríem formant una societat a la qual li faltaria una part fonamental de cultura general, com la que li aporten altres disciplines com l’art».

Per part seua, Francisco Cebrián, del grup de treball de geografia d’Amèrica Llatina ha reivindicat la importància de la Amazonía com una de les unitats ambientals més importants a nivell planetària i en la qual es troba la major diversitat de flora i fauna. A causa de l’augment de les desforestacions i la tendència nefasta de degradació ambiental que pateix la Amazonía en els últims anys, la AGE reivindica donar suport a la conservació de la Amazonía com a selva tropical a través del mecanisme dels incentius financers del Conveni de Canvi Climàtic per a promoure la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle que continuen acumulant-se en l’atmosfera terrestre.

Més de 250 professionals de la geografia a València
Sota el lema ‘Crisi i espais d’oportunitat. Reptes per a la geografia’, el congrés de la AGE, gestionat per la Fundació ADEIT, ha reunit durant quatre dies a més de 250 professionals de la geografia que han debatut sobre els principals reptes als quals s’enfronta la societat en aquests temps de canvi global i com la geografia es pot convertir en la clau per a donar resposta a qüestions com quin és el paper de l’administració per a frenar conseqüències climàtiques extremes, com les inundacions o quin ha sigut l’impacte de la bambolla immobiliària en el territori.

La inauguració del congrés va comptar amb la presència del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; el president de la AGE, Jorge Olcina; i el director del congrés, Joaquín Farinós.

Manifest en defensa de la geografia física
Manifest en defensa de la Amazonía

Notícia publicada: 24/10/2019