Inici / Notícies
NOTíCIES

Constituïda l’Associació Espanyola d’Emprenedors Científics en ADEIT

Inauguracion Asociacion Emprendedores Cientificos en ADEIT - I Congreso Nacional Científicos EmprendedoresMés de 200 persones han assistit al I Congrés Nacional de Científics Emprenedors organitzat per la Universitat de València, a través del Parc Científic i en col·laboració amb ADEIT i la Fundació InnDEA València. Sota el lema ‘From Science to business’, aquest congrés, que s’ha celebrat per primera vegada a Espanya, s’ha presentat amb la particularitat de ser una aposta per l’aplicació de la ciència al món empresarial. La celebració del congrés ha tingut com a novetat la constitució de l’Associació Espanyola d’Emprenedors Científics que s’ha realitzat en ADEIT.

Aquesta associació «pot ser un instrument per a coordinar i unir esforços entre empresa i ciència en la senda conjunta del desenvolupament i creixement del teixit productiu del país». Així ho ha explicat la regidora d’Innovació i Projectes Emprenedors de l’Ajuntament de València, Beatriz Simón, que ha presidit la constitució d’aquesta associació. Aquesta associació representarà i defensarà, com ha indicat Simón, els interessos comuns dels científics emprenedors «que són peça activa en la recuperació econòmica del país».

La fundació d’aquesta associació fonamentarà les bases per a començar a treballar en les nocions bàsiques que faciliten la creació i el desenvolupament de les empreses de base científic-tecnològica. Els ponents també han manifestat la necessitat de crear un Codi de Bones Pràctiques que assumisquen les empreses científiques com senyal del seu compromís i respecte al benestar de tota la societat. En aquest punt ha incidit Manuel Pérez Alonso, qui ha explicat que els emprenedors científics «tenim una responsabilitat cap a la societat i hem d’evitar el lucre sense benefici social».

Reptes i oportunitats en la creació d’una empresa científica
Durant dos dies, professors, investigadors i emprenedors han analitzat els reptes, les oportunitats i els obstacles que sorgeixen davant la creació i el desenvolupament d’una empresa científica.

Manuel Pérez Alonso: «La clau per al desenvolupament econòmic i social d’un país està en què la investigació i el coneixement passe d’un àmbit exclusivament públic al món empresarial, perquè són motor de creació de riquesa, ocupació i benestar social»
La inauguració del congrés ha corregut a càrrec de la secretaria d’Estat d’Investigació, Carmen Vela, la consellera d’Educació, María Jose Catalá i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo. Vela ha explicat que és necessari «establir un marc adequat perquè els emprenedors s’animen a donar forma a les seues idees». Un marc –ha dit– «que hem de traçar entre tots: governs, institucions, empreses i organismes internacionals». En aquest sentit, la secretària d’Estat d’Investigació ha animat a treballar «perquè el recorregut de la R+D+i siga complet, perquè les idees del laboratori arriben al mercat».

Esteban Morcillo ha ressaltat el compromís que té la Universitat de «donar a la societat el que demanda». Per això, ha explicat que «no es pot parlar d’emprenedoria com un sol element sinó en combinació amb les missions de la Universitat de València . En aquest sentit, el rector ha incidit en què la transferència del coneixement «ha d’impregnar la formació i la investigació. Si no hi ha generació de coneixement no podem transferir-lo a l’empresa».

La investigació ha de passar d’un àmbit públic al món empresarial
El president del comitè organitzador d’aquest I Congrés Nacional de Científics Emprenedors, Manuel Pérez Alonso, ha destacat durant la celebració del congrés que la importància de la trobada resideix en «transmetre que sí que és possible emprendre amb èxit al món científic». Segons ha explicat Pérez Alonso, la clau per al desenvolupament econòmic i social d’un país «està en què la investigació i el coneixement passe d’un àmbit exclusivament públic al món empresarial, perquè són motor de creació de riquesa, ocupació i benestar social».

Durant el congrés es va presentar el Fòrum d’Inversió I+D+Invest i es va fundar l’Associació Espanyola d’Emprenedors Científics
Segons explica el president del congrés i professor de Genètica en la Universitat de València , abordar la creació d’una empresa ja és una tasca difícil «però si es tracta d’una empresa de base científica s’afegeixen singularitats que frenen aquesta posada en marxa empresarial». Pérez Alonso ha resumit la problemàtica en tres grans àmbits: la inversió necessària per a empreses de base científica és més elevada que per a qualsevol altre tipus d’empresa, la tornada de la inversió es produeix de manera molt més lenta i l’alt grau de fracàs tecnològic.

Inauguració del Fòrum d’Inversió I+D+Invest
A més, el congrés també ha acollit la celebració del segon Fòrum d’Inversió I+D+Invest que ha estat inaugurat pel conseller de Economia, Indústria i Comerç, Máximo Buch, el vicepresident de RUVID, Antonio Barba, el director de la Comunitat Valenciana Business Angels Network (CvBA), Pedro Bisbal, i el president del congrés, Manuel Pérez Alonso.

Aquest fòrum ha tingut com a principal objectiu aconseguir una col·laboració conjunta entre les institucions implicades per a l’impuls d’empreses tecnològiques i innovadores en la Comunitat Valenciana. Durant el fòrum, s’han donat a conèixer projectes de quatre empreses spin offs, amb origen en les diferents universitats valencianes, que es troben en un estadi de recerca de finançament privat amb la finalitat d’impulsar el contacte entre emprenedors i business angels i la materialització d’inversions.

Més informació en: http://www.uv.es/redce/