Inici / Notícies
NOTíCIES

La formació és la millor forma de contrarestar els efectes de la crisi, segons l’Ivie

La falta d’experiència laboral dels titulats universitaris es pot contrarestar amb formació. Aquest és un dels resultats que va presentar el vicedegà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València i investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), José Manuel Pastor, en l’I Congrés Nacional per a l’Impuls de l’Empleabilitat dels Joves Universitaris que es va celebrar fa uns dies a Còrdova i en el qual ADEIT també va participar. Segons va indicar, la formació és la millor forma de contrarestar els efectes de la crisi, ja que aporta a l’individu un valor molt important en la recerca d’ocupació, en estabilitat laboral i en termes salarials.

El 38,3 per cent dels titulats universitaris troben treball en menys de sis mesos, amb una diferència de 9,9 punts percentuals per sobre dels aturats amb estudis només obligatoris
El vicedegà de la Facultat d’Economia va presentar aquest i altres resultats extrets de les recents monografies publicades per l’Ivie, ‘Universitat, universitaris i productivitat a Espanya’ i ‘La contribució socioeconòmica del sistema universitari espanyol’, i realitzades per un grup d’investigació del que ell forma part. D’aquests estudis, Pastor va incidir que els joves en general tenen menys ocupació, però els joves més formats han suportat millor la crisi. La taxa d’atur dels joves universitaris menors de 29 anys (23%) és comparable a la dels de 30-45 anys amb batxillerat (22,5%) o a la dels 46-55 anys amb ESO (24,8 %), segons dades de l’estudi de la taxa d’atur a Espanya en el segon trimestre de 2012 de l’INE. La seua formació els dóna, com precisa l’investigador de l’Ivie, major maleabilitat per a adaptar-se als canvis (més competències genèriques) i majors competències específiques.

En aquest sentit, Pastor va explicar que els titulats universitaris han suportat millor els efectes de la crisi i va enumerar una sèrie d’avantatges d’aquests per sobre d’altres col·lectius amb menor nivell educatiu: tenen més probabilitat de trobar ocupació, tarden menys en fer-ho, tenen majors salaris, realitzen més formació contínua i tenen més probabilitat de tenir contractes indefinits.

Prop del 40 per cent dels titulats troben treball en menys de sis mesos
Segons els estudis realitzats per l’Ivie i basats en les estadístiques de l’INE, Pastor va indicar que els universitaris romanen menys temps en l’atur que la resta de col·lectius. «El 38,3 per cent dels titulats universitaris troben treball en menys de sis mesos, amb una diferència de 9,9 punts percentuals per sobre dels aturats amb estudis només obligatoris. Per la seua banda, els universitaris compten amb més ocupacions estables». Segons aquests estudis, la probabilitat d’obtenir contracte indefinit dels llicenciats és un 11,2 per cent superior a la dels individus amb estudis primaris, molt superior a la d’altres col·lectius com les persones amb menor nivell educatiu.

Pastor: El futur, encara que advers, no és tan dolent per als titulats. En l’últim any, un 12,5 per cent dels aturats són universitaris i opten al 49 per cent de les ofertes d’ocupació
A més, Pastor també va precisar que són els universitaris els quals realitzen més formació contínua. «El 57 per cent dels llicenciats i el 54 per cent dels diplomats realitza formació contínua, mentre que només la realitza el 11,7 per cent dels individus sense estudis o amb estudis primaris». Segons va fer al·lusió el professor Pastor, el Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació (CEDEFOP) preveu per a Espanya, entre el període 2010-2020, 1,8 milions d’ocupació nets de titulats. Pel que, segons incideix Pastor, «el futur encara que advers, no és tan dolent per als titulats». En l’últim any, un 12,5 per cent dels aturats són universitaris i opten al 49 per cent de les ofertes d’ocupació mentre que un 56 per cent dels desocupats amb estudis bàsics opta  només pel 30,5 per cent de les ofertes per a aquest perfil.

Observatori d’Inserció Laboral de Joves
Per a finalitzar, l’investigador va fer pública l’existència de l’Observatori d’Inserció Laboral de Joves, un banc de dades elaborat per l’Ivie a partir del qual es realitzen informes amb periodicitat trienal des de 1996 i que recull la informació relativa a l’aproximació dels joves al mercat laboral i els seus processos d’inserció.