Inici / Notícies
NOTíCIES

Un seminari del IVIE analitza la situació del sector públic i les seues desigualtats a Espanya

Seminario IVIE - desigualdades territoriales en ADEIT - enero 2012La Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT) ha acollit el seminari ‘Sector públic i territori: desigualtats, benestar i respostes a la crisi’ organitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i que naix d’un estudi conjunt entre aquesta entitat i la Fundació BBVA. Segons ha explicat durant la presentació del seminari en ADEIT el catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i director d’Investigació del IVIE, Francisco Pérez, a Espanya la diferència entre territoris en la dimensió del sector públic supera a la qual existeix amb altres països del nostre entorn. La disparitat és de tal magnitud que pot qüestionar la igualtat d’accés als serveis públics bàsics entre les regions i impulsar l’endeutament en algunes comunitats.

De l’estudi ‘Les diferències regionals del sector públic espanyol’, una investigació dirigida per Francisco Pérez i en la qual han participat els membres del IVIE Vicent Cucarella, Abel Fernández i Laura Hernández, també s’extrauen algunes de les següents conclusions, com que la presència pública en els territoris és molt desigual i les diferències de despesa per habitant són altes. En aquest sentit, en les majors desviacions de la despesa per habitant influeix el comportament de diverses Administracions. Concretament, Francisco Pérez ha explicat que aquestes diferències de recursos entre comunitats autònomes arriben a els 30 punts percentuals, malgrat que els serveis que proveeixen són idèntics.

La descentralització a Espanya no és eficient ni equitativa
A més d’analitzar les diferències regionals del sector públic espanyol, durant el seminari també s’ha explicat el finançament de les comunitats autonòmiques, la seua distribució i la reducció del dèficit i de l’endeutament, entre altres temes. Pel que representen les despeses per habitant, Pérez ha indicat que existeixen notables diferències de despesa per habitant en educació i en salut. A més, d’aquest estudi també s’extrau que la despesa sanitària presenta una trajectòria molt expansiva i produeix seriosos desequilibris financers en les comunitats autònomes. De les dades presentades durant el seminari en relació a l’estudi ‘Les diferències regionals del sector públic espanyol’ s’extrau que la descentralització realitzada no és eficient ni equitativa: genera dèficit i manté diferències de recursos per habitant entre comunitats. A més, s’extrau que les comunitats autònomes més endeutades no gasten més, sinó que disposen de menys recursos, i encara que la solidaritat interterritorial existeix presenta anomalies.