Inici / Notícies
NOTíCIES

L’especificitat de l’assistència mèdic-quirúrgica per asta de toro, en un títol de postgrau

Els festejos taurins a Espanya, tant corregudes de bous com activitats amb aquesta mena d’animals en festes populars, suposen un elevat nombre d’esdeveniments dins de les festivitats culturals anuals. L’atenció al nombre de persones ferides durant aquests actes requereix d’uns coneixements mèdics específics, de crucial importància per a assegurar la correcta atenció a les víctimes.

El passat curs, la Societat espanyola de Cirurgia Taurina (SECT), amb l’objectiu de procurar una formació adequada i específica a les ferides provocades per asta de bou, va sol·licitar a la Universitat de València la col·laboració per a la posada en marxa del primer postgrau universitari en assistència mèdic-quirúrgica. Degut al seu gran acolliment, aquest títol propi presentarà el pròxim curs 2020-21 una nova edició.

«Per a atendre aquesta mena de pacients, és necessari comptar amb una formació molt específica, que no s’aborda en els estudis de Medicina», asseguren des de la direcció del curs, que és a càrrec del cirurgià de la Plaça de Bous de València, Utiel i Requena Fernando Carbonell i del professor de Cirurgia de la Universitat de València Luis Sabater. Es tracta no sols d’atendre un tipus de ferida diferent per la seua immediatesa i trajectòria, sinó, sobretot, –subratllen– d’aprendre a ordenar prioritats en l’atenció mèdic-quirúrgica per a salvar el màxim nombre de vides i evitar seqüeles a llarg termini que afecten greument la qualitat de vida. Per això, qualifiquen de «necessari» el fet de comptar amb personal sanitari certificat per a atendre els ferits tant en totes les categories de places de bous com en festejos de bous al carrer.

L’atenció al nombre de persones ferides durant els actes taurins requereix d’uns coneixements mèdics específics, de crucial importància per a assegurar la correcta atenció a les víctimes.
El títol d’Expert Univeristari en Asitència Mèdic-Quirúrgica Integral als Ferits per Asta de Bou és un postgrau a distància, que contempla dues sessions presencials voluntàries en la Facultat de Medicina de la Universitat de València, i que està específicament dirigit a tots els professionals sanitaris interessats en l’adquisició de coneixements relacionats amb aquest àmbit de la cirurgia, a través de tallers, casos simulats, així com de pràctiques de dissecció a la sala d’anatomia de la Universitat de València. Aquest títol d’expert començarà el pròxim de juliol i finalitzarà al març de 2021.

Aquesta iniciativa de la Societat espanyola de Cirurgia Taurina (SECT), recollida per la Universitat de València, ha comptat amb l’auspici i el suport institucional de les diputacions de València i Saragossa, del Col·legi Oficial de Metges, de la Fundació Bou de Lídia, de l’empresa de la Plaça de Bous de València Simón Casas Productions i de la premsa especialitzada a través de la Revista Aplaudiments.

Més informació: Expert Universitari en Assistència Mèdic-Qurúrgica Integral als Ferits per Asta de Bou

Notícia publicada: 21/04/2020