Inici / Notícies
NOTíCIES

Leo Lorenz: «El cervell humà és la font d’innovació, no el procés»

«La gent crea la innovació». Així ho ha afirmat el director i assessor tecnològic en Infineon Board, Leo Lorenz, durant la seua ponència emmarcada en el programa Aula Oberta Innovació en l’Empresa celebrada en ADEIT. L’alemany ha defensat que el cervell humà «no és el procés per a aconseguir la innovació, sinó la font», gràcies al saber fer dels experts, la confiança en la gestió – malgrat que el resultat siga negatiu –, l’obertura cap a noves línies de recerca i el treball en equip.

En aqueixa mateixa línia funcionen les denominades I-Communities (Comunitats d’Innovació), la base principal de la qual són els equips formats per persones, ha afirmat Lorenz, el recorregut del qual a les comunitats de treball de la companyia LEGO on s’involucra a tota la comunitat per a la generació d’idees per a exemplificar el seu argument. No obstant açò, «el treball conjunt» no es limita a les iniciatives locals i a la innovació en IT dins de l’empresa, sinó que s’extrapola al client, els proveïdors, les universitats i els instituts de recerca.

La «enorme inversió» en innovació sumada a «les seues excel·lents infraestructures» han convertit a Xina en un referent capdavanter, però també «desafiador» i «perillós»
Aqueixa «integració» dels diferents agents en el procés de producció és una de les característiques de l’anomenada «innovació oberta». Prenent com a referència la seua «llarga» trajectòria professional, Lorenz ha posat l’accent en el canvi d’un procés d’innovació «tancat», on la informació quedava reservada a la pròpia empresa i el producte es fabricava sense «amb prou faenes» tenir en compte el mercat, cap al procés que preval en l’actualitat, «més obert» i que té en compte els agents tant interns com a externs a l’empresa.

Per les seues diferències amb Europa – i Munich en particular- la innovació a Xina també ha sigut objecte d’anàlisi per part de l’expert en electrònica de potència. La «enorme inversió» en innovació sumada a «les seues excel·lents infraestructures» han convertit al país en un referent capdavanter, però també «desafiador» i «perillós» per la velocitat a la qual està avançant. «Ja no podem paralitzar el procés», ha afirmat Lorenz, malgrat mostrar-se «esperançat» pel que fa al futur d’Europa i Xina en matèria d’innovació.

Mentre que a Europa es realitzen «molts» tallers i seminaris abans de la presa de decisió, la innovació a Xina es caracteritza, a més de per la seua «potent estratègia», per la «ràpida» presa de decisions, que, d’acord amb Lorenz, facilita l’impuls del producte al mercat a curt termini, malgrat que posteriorment calga aplicar correccions. Pel que fa al capital humà, el ponent ha volgut destacar la importància de la «confiança» en tots dos sentits – de cap a empleat i viceversa– per a aconseguir l’èxit en el procés d’innovació. «Has de convèncer-los, si no, abandonaran la companyia», ha afirmat.

Amb la finalitat de plasmar com està avançant la tecnologia i, al seu torn, potenciant l’eficiència, Lorenz ha recorregut al exemple del cotxe elèctric, que està sent treballat en l’empresa que dirigeix i assessora, Infineon Board, i que pretén optimitzar la grandària de les bateries i l’experiència de l’usuari. 

Vicente L. Francés, sotsdirector de la Fundació Universitat-Empresa ADEIT, ha volgut reconèixer la labor de l’expert en electrònica de potència i ha ressaltat el seu nomenament com a Doctor Honoris causa per la Universitat de València en el passat mes de febrer. Per la seua banda, el catedràtic de la Universitat de València en el Departament d’Enginyeria Electrònica de la ETSE, Enrique Dede, ha volgut destacar el paper d’un camp «tan específic» com és la innovació en l’actualitat, no sense abans reivindicar un «necessari canvi de mentalitat» a Espanya.

 Noticia publicada: 7/7/2017