Inici / Notícies
NOTíCIES

Certificat en Tendències en Sostenibilitat: una de les forces que mourà l’economia del SXXI

Amb la finalitat de pal·liar el desconeixement generalitzat i la falta de pensament crític que la població té sobre el canvi climàtic i els seus efectes, els catedràtics de la Universitat de València del Departament de Química Orgànica, Ana María Costaner i Salvador Gil, han decidit impulsar la primera edició del Certificat Universitari en Tendències Actuals en Sostenibilitat: Bioeconomía, Economia Circular i Canvi Climàtic, pioner a Espanya pel seu enfocament i temàtica. 

Termes com ‘biorefineries’, ‘cradle to cradle’ i ‘petjada de carboni’ són, probablement, desconeguts pel ciutadà del carrer, però són «eines de millora que ens poden acostar a la sostenibilitat» i poden actuar com a «palanca» per a moure les accions de les empreses i els governs. Així ho ha afirmat José Vicente Ros, ajudant doctor en el Departament de Química Orgànica de la Universitat de València, que impartirà docència juntament amb els directors del certificat entre els mesos d’octubre i desembre d’enguany. 

Estats Units i ‘l’estratègia del paràsit’ 

Producte de la conscienciació d’aquestes empreses i governs entorn del canvi climàtic en les últimes dècades, 159 països van signar en 2015 l’Acord de París, primer acord vinculant sobre el clima que està sent objecte de debat per la retirada del pacte d’Estats Units. Ros compara la política antiambientalista de Donald Trump amb l’anomenada ‘estratègia del paràsit’ terme que va recollir el Premi Nobel en economia Jean Tirole i que consisteix en la no assumpció de costos per part del país no signatari i la consegüent recepció de beneficis a nivell global. Per açò – ha afirmat – «en el canvi climàtic és fonamental que participen tots els actors», no sense passar per alt el «risc» que comporta la reacció en cadena que pot produir-se per la imitació de les polítiques de Trump en altres països industrialitzats. 

«La bioeconomia, l’economia circular, l’ecodiseny, així com l’ús de fonts d’energia renovables i descentralitzades tenen gran potencialitat per a ser importants creadores d’ocupació»
Malgrat que els efectes d’aquestes decisions polítiques siguen a llarg termini i els seus efectes «difícils de predir», Ros anuncia que «en les pròximes dècades assistirem a importants canvis tant socials com en la forma en la qual produïm els béns i serveis». D’ací la importància que tant titulats superiors com a professionals de l’àrea d’enginyeria o altres branques com les ciències socials coneguen i siguen capaces de minimitzar l’impacte ambiental i les conseqüències derivades de l’esgotament dels recursos mitjançant alternatives sostenibles.

«La bioeconomia, l’economia circular, l’ecodiseny, així com l’ús de fonts d’energia renovables i descentralitzades tenen gran potencialitat per a ser importants creadores d’ocupació»– ha explicat José Vicente Ros – ocupacions que es tradueixen, a curt termini, en assessorament i consultoria relacionades amb l’enginyeria, el medi ambient i la sostenibilitat i que poden derivar en ocupacions de «gran qualitat» en el futur, especialment en zones rurals.

Més informació i inscripció: 
Certificat Universitari en Tendències Actuals en Sostenibilitat: Bioeconomía Circular i Canvi Climàtic.

Notícia publicada: 14/07/2017