Inici / Notícies
NOTíCIES

Garmendia: «Espanya és desena potència científica mundial, tot un assoliment de la democràcia»

La innovació a Espanya. Fets, Mites i Reptes va ser el títol escollit per Cristina Garmendia, presidenta de la Fundació COTEC i exministra de Ciència i Innovació, per a desmuntar algunes «idees preconcebudes» en l’àmbit de la ciència i de la innovació.

Amb les dades que llancen les diverses recerques de la fundació que presideix i amb la voluntat de posar el focus en els reptes del futur, Garmendia va destacar que la ciència és el mecanisme «més potent» per a poder dur a terme canvis importants mentre que la innovació és «l’engranatge per a fer-ho», per la qual cosa ambdues disciplines han d’estar presents en un món globalitzat com l’actual: «Espanya és la desena potència científica a nivell mundial, un dels majors assoliments de la nostra democràcia».

La presidenta de COTEC va insistir que una de les majors dificultats és fer que la societat entenga que invertir en R+D+i és necessari i en aquest aspecte la Universitat juga un paper fonamental per a acostar la innovació a la societat. Així mateix, Garmendia va explicar que la recuperació no ha arribat al sector del R+D+i i en aquest sentit la inversió privada és clau. A més, va revelar que invertir en recerca a Espanya és un «bon negoci» per a les empreses privades ja que «tenim una ciència eficient, de qualitat i barata»: «per cada euro invertit Espanya produeix més ciència que França o Regne Unit: som un país molt eficient amb els nostres recursos públics en aquests dos àmbits», va indicar l’ex ministra.

La presidenta de COTEC va insistir que una de les majors dificultats és fer que la societat entenga la necessitat d’invertir en R+D+i i ací és on la Universitat juga un paper fonamental
Garmendia va posar l’accent en el paper de les pimes que «porten el 50% del pes en inversió privada en R+D+i i estan jugant un paper molt rellevant», per a les quals va reclamar més suport orientat al creixement i desenvolupament del seu potencial. Abans de finalitzar la seua intervenció, Garmendia va voler subratllar que Espanya «és un país de ciència», que ha construït unes capacitats competitives a nivell global on la gent vol vindre a treballar amb grans empreses que inverteixen en R+D+i «i un teixit de pimes important al que hem d’atendre perquè cresquen i així atorgar-los el rol protagonista que mereixen».

L’acte, presidit per Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València i Alfonso Maldonado, president de la Fundació ADEIT, s’emmarca dins de ‘Les Conferències de ADEIT’, un cicle de debats sobre temes de màxima actualitat vinculats amb el sector empresarial i la comunitat universitària. 

Notícia publicada: 01/02/2017