Inici / Notícies
NOTíCIES

Científics internacionals estudiaran l’Univers des del fons del Mediterrani

L’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València (IFIC) reunirà a més de 80 científics i enginyers de diferents països per a presentar els últims avanços dels experiments ANTARES i KM3NeT, que permeten estudiar l’Univers des del fons marí, concretament, des del mar Mediterrani.

La seu de la Fundació Universitat-Empresa de València (ADEIT) acollirà aquestes jornades que se celebraran entre hui i 27 de febrer.

ANTARES i KM3NeT són dos telescopis que permeten l’observació de neutrinos còsmics mitjançant la instal·lació d’una xarxa de detectors de llum en el fons del mar. Juan Zúñiga, professor del Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la Universitat de València i investigador de l’Institut de Física Corpuscular, explica la utilitat dels neutrins per a estudiar el Cosmos. «Aquestes partícules són capaces de viatjar distàncies intergalàctiques sense ser absorbides ni desviades, alguna cosa que no és possible amb altres missatgers més tradicionals com els fotons o els rajos còsmics», subratlla.

El mar Mediterrani, idoni per a estudiar l’Univers
Arran dels estudis realitzats amb l’experiment ANTARES, s’ha observat que el Mar Mediterrani ofereix «importants avantatges per realitzar aquest tipus d’experiments, a diferència de IceCube, el telescopi situat al Polo Sud que va observar per primera vegada neutrins còsmics», subratlla el doctor Juan de Dios Zornoza, investigador Ramón y Cajal de la Universitat de València i organitzador del congrés.

Els motius ­–explica- són principalment dos. D’una banda, des de l’hemisferi Nord es té una millor visibilitat d’una zona especialment interessant, el centre de la nostra galàxia. Per una altra, en l’aigua es pot reconstruir molt millor l’adreça d’arribada dels neutrinos, alguna cosa fonamental per a un telescopi, afirma.

Durant els dies que durarà la trobada científica, s’analitzaran els resultats obtinguts des del 2008 pel primer telescopi de neutrins submarí, ANTARES, així com els avanços en la construcció i estudis sobre les prestacions del futur telescopi KM3NeT. El telescopi ANTARES, a causa de la seua reduïda grandària, encara no ha pogut observar un senyal còsmic però ha permés demostrar la viabilitat d’aquesta tècnica en el mar Mediterrani, expliquen des del IFIC. Per aquest motiu, es va dissenyar un instrument d’un volum molt major, el KM3NeT, adequat per a la detecció dels neutrins còsmics i que abastarà més quilòmetres cúbics en el fons marí, que es distribuiran a les zones properes a Marsella (França), Sicília (Itàlia) i Pylos (Grècia).

Segons expliquen des del IFIC, ja existeix una línia prototip del KM3Net, que s’instal·larà a la primavera. Entre 2015 i 2016 s’instal·laran 31 línies, equipades amb 558 mòduls i està previst que per a l’any 2020 estiguen completades més de 200 línies, mancant la construcció final, que sumaran unes 700 línies en total. «Un dels avantatges dels telescopis de neutrins és que es poden començar a utilitzar segons es van instal·lant les línies, sense esperar a tenir el projecte acabat», subratlla Juan Zúñiga. A més, aquests experiments també proporcionen una plataforma ideal per a estudis relacionats amb la biologia i geologia marina, ja que donen l’oportunitat d’instal·lar sensors a gran profunditat i durant llargs períodes, afirma.

Important presència espanyola en el projecte
En el desenvolupament d’aquests experiments destaca la participació espanyola, dirigida pel grup de l’Institut de Física Corpuscular. També contribueixen en el projecte altres grups espanyols com el l’Institut per a la Gestió Integrada de les Zones Costaneres (IGIC), de la Universitat Politécnica de València a Gandia ty el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La trobada científica prevista per a aquest mes de febrer està organitzat per Juan José Hernández Rei, Juan de Déu Zornoza Goméz i Juan Zúñiga, tots del grup de treball del IFIC. El IFIC està especialitzat en el Disseny de la Control Module Board (element fonamental de l’electrònica dels mòduls), calibratge temporal i en anàlisi de física relacionats amb les fonts puntuals i cerca de matèria fosca.

Més informació i contactes:
Congrés “The ANTARES/KM3NeT Collaboration”
ANTARES
KM3NeT

Notícia actualitzada: 23/02/2015