Inici / Notícies
NOTíCIES

Margarita Soler: «El vincle de les dones i la ciutadania és la història d’una exclusió»

Reivindicar el paper del feminisme per a aconseguir una igualtat real entre homes i dones és en l’actualitat més necessari que mai, segons va afirmar Margarita Soler, directora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València, en la clausura dels cursos de postgrau propi 2013-14 de la Universitat. A l’acte, celebrat en el saló d’actes d’ADEIT, la professora Soler va impartir una conferència titulada La ciutadania de les dones, en la qual va fer un repàs a les demandes històriques del paper de la dona en la societat: «el vincle de les dones i la ciutadania és la història d’una exclusió. La desigualtat està en l’arrel del contracte social, de marcat caràcter  androcèntric, on la dona històricament està desplaçada del focus», assenyalava.

Les dones com a subjecte polític: una demanda històrica

La desigualtat està en l’arrel del contracte social, de marcat caràcter androcèntric, on la dona històricament està desplaçada del focus.
Margarita Soler
Soler va subratllar l’escàs reconeixement explícit de les dones com a subjecte polític en la història constitucional així com en la declaració dels drets universals, que no te en compte les singularitats de gènere. La professora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València va assenyalar alguns dels símptomes que posen de manifest les desigualtats latents de les dones en la societat contemporània: la violència de gènere, eradicació que ha de plantejar-se -va dir- com un tema polític i d’estat; la segregació laboral i la diferència salarial; la feminització de la pobresa, que en l’actual conjuntura econòmica ha obligat -va explicar-  a moltes dones a assumir de nou labors tradicionals, quedat relegada a l’àmbit domèstic, i l’absència de dones en la presa de decisions a nivell polític i econòmic.

Disfuncions entre el marc constitucional i la realitat política
Margarita Soler va defensar el valor de la Constitució com un text flexible «que mai hauria de perdre la raó que li va donar sentit». En les últimes paraules de la seua conferència, Soler va apel·lar al sentit de la ciutadania dels estudiants: «en el llarg camí de la professionalització us integrareu com a homes i dones en una societat desigual i injusta. La societat us ha donat molt i ara us reclamarà sentit de ciutadania», va sentenciar.

Per la seua banda, la vicerectora de Postgrau de la Universitat de València, Rosa Marín, vasubratllar el paper de la Universitat com a referent en l’àmbit acadèmic i en la cerca de l’empleabilitat: «més de 6.000 alumnes han cursat estudis de màster i certificats de postgrau propi en la Universitat, la qual cosa posiciona a aquesta universitat en el primer lloc en nombre d’estudiants a la Comunitat Valenciana i una de les primeres d’Espanya».

El director general d’Universitats, Estudis Superiors i Ciència, Felipe Palau, ha reiterat el paper de la formació com a motor d’adaptació i canvi en el context actual: «són temps difícils per als que somien, la qual cosa significa que els vostres somnis requereixen una determinació més forta que els vostres dubtes», va assenyalar. També va apel·lar a la necessitat de compromís i responsabilitat social dels estudiants, així com a la importància d’integrar-se en la societat com a ciutadans lliures.

Clausura de Postgrau 2013-14

Màster en Coaching i Lideratge

Màster en Control de Gestió i Finances

Màster en Gestió Bancària

Màster en Intervenció en les Dificultats de l’Aprenentatge

Màster en Psicologia Clínica i Salut

MBA Junior – EDEM

Diploma d’Especialització en Borses i Mercats Espanyols

Diploma d’Especialització en Diamant

Diploma en Química: Especialitat Indústria

Diploma en Tecnologia Psicològica i Jurídica per a la Mediació

Notícia publicada: 08/07/2014