Inici / Notícies
NOTíCIES

Prop de 9.000 estudiants especialitzen la seua formació amb la Universitat de València

Un total de 8.982 estudiants han especialitzat la seua formació a través d’algun dels 249 cursos de postgrau que la Universitat de València ha realitzat durant el curs 2014/15, el que suposa un augment del 45 per cent en el nombre d’alumnes pel que fa a l’any anterior.

La vicerectora de Postgrau de la Universitat de València Rosa Marín, que va presidir l’acte, ha subratllat el vincle de la Universitat amb el seu entorn al mateix temps que el vicepresident del Consell Social i d’ADEIT Alfonso Maldonado, explicava el creixement del nombre d’estudiants com a resposta a l’èxit de la formació a distància. «Aquesta àmplia oferta de cursos mostra el compromís de la nostra Universitat i d’ADEIT amb la societat valenciana. Hem de treballar conjuntament per tenir una societat més formada i informada», ha assenyalat la vicerrectora, al mateix temps que ha recordat que «a mesura que augmenta el nivell de formació disminueix la taxa d’atur». «No podem deixar mai d’aprendre; per això la funció de la Universitat i de *ADEIT és insubstituïble», ha dit.

Malalties rares, tema de conferència de clausura
Una representació dels 9.000 estudiants de postgrau de 2014/15 ha arreplegat la seua diploma en aquest acte de clausura, la conferència de la qual ha corregut a càrrec del degà de la Facultat de Medicina Federico Pallardó. Sota el títol Malalties rares, cada vegada menys rares, Pallardó ha repassat de les característiques d’aquest tipus de dolències i de les accions que la Universitat de València porta a terme en aquest àmbit.

Es considera malaltia rara a aquella de baixa prevalença, a la qual pateixen un de cada 20.000 ciutadans. Trenta milions de persones, i tres a Espanya, pateixen alguna de les entre 6.000 i 8.000 malalties considerades rares, la major part d’origen genètic i de caràcter crònic i degeneratiu.

Entre les dificultats per a abordar aquest tipus de patologies, Pallardó ha apuntat a la diversitat de les manifestacions clíniques, a la dispersió geogràfica dels pacients, a l’escassesa de coneixement i especialització sobre aquest tipus de malalties, a la inexistència de polítiques sanitàries conjuntes i a l’alt cost dels medicaments i tractaments. Però, sens dubte, per al degà de la Facultat de Medicina, la gran xacra de les malalties rares és la falta de diagnòstic de molts pacients. «Tradicionalment, en Medicina, se’ns ha ensenyat a pensar sempre en el més habitual, en el més freqüent. Ens hem centrat en la medicina generalista», ha criticat Pallardó, qui ha detallat els avanços que la Universitat ha desenvolupat en aquest camp en col·laboració amb la Federació Espanyola de Malalties Rares i que inclouen des d’una assignatura sobre aquests temes, un màster on line així com una aliança en investigació en aquest àmbit.

Notícia publicada: 2/6/2015.