Inici / Notícies
NOTíCIES

Aconseguir dades útils sobre el canvi climàtic per combatre-ho, la base de ClimatEU 2017

ClimatEUrope Festival 2017 és un congrés que posa el seu focus no solament en el canvi climàtic sinó en les dades derivades d’aquest fenomen. Aquest esdeveniment sorgeix a partir d’una Coordination Support Action de la Comissió Europea on onze institucions internacionals es dediquen a produir dades sobre el canvi climàtic i les observacions globals de la terra. «La idea del congrés se basa en com aquestes dades es transformen en productes i serveis per als usuaris: per això cal saber trobar-los, completar-los i ficar-los en models per arribar a conclusions clares ja que els nostres usuaris – institucions públiques i privades- han de poder fer ús d’aquestes dades per adaptar-se al canvi climàtic en un futur», explica María Máñez, coordinadora de ClimatEU Festival.

La idea del congrés es basa en com les dades sobre el canvi climàtic es transformen en productes per als usuaris per a que així les institucions puguen fer ús d’ells

«València és un lloc on l’aigua i el canvi climàtic són molt importants; hi ha moltes altres ciutats que depenen menys de l’aigua i dels efectes del canvi climàtic però València no. Per exemple, si puja el nivell del mar, l’aigua salina entra en l’Albufera el que canvia per complet aquest espai protegit, el cultiu de l’arròs, el comportament de les aus. Aleshores aquesta ciutat també necessita informació sobre el canvi climàtic», conta Guido Schmidt, moderador de l’esdeveniment de l’aigua de ClimatEU 2017.

Aquest esdeveniment, que va celebrar la seua primera jornada a la seu de ADEIT, van estar presents empreses com Global Omnium, el responsable de la qual de Relacions Institucionals, Jaime Castillo, va destacar que les dades que es deriven del canvi climàtic poden ser utilitzades per a la previsió a l’hora de gestionar les xarxes de sanejament a València. Els regantes de la conca del Xúquer també van estar representats i van insistir que una bona previsió del clima pot ajudar-los a prendre decisions de com i quan usar l’aigua. «Necessiten bones dades sobre el clima perquè puguin prendre decisions més correctes sobre la gestió de l’aigua», explica Schmidt.

Per la seua banda Fernando Moreno, en representació d’Iberdrola, va assenyalar que una bona informació pot ser útil, per exemple, per als molins d’aire que utilitza aquesta entitat ja que així poden tenir tant previsions a curt com a llarg termini sobre la rendibilitat de col·locar aquestes estructures en certs llocs per produir energia hidroelèctrica.

Des de la direcció de Climate EU destaquen que és una oportunitat per entendre com afecta el canvi climàtic a la nostra vida i per tant prevenir els efectes perillosos d’aquest procés

Falta de conscienciació
Així mateix, des de la direcció de Climate EU destaquen que és una oportunitat per entendre com afecta el canvi climàtic a la nostra vida i per tant prevenir els efectes perillosos d’aquest procés. «Fa falta molta conscienciació i canvis d’actitud: aquest és un gran repte. Necessitem l’ajuda dels científics per entendre què està succeint i hem de treballar molt més amb les persones perquè entenguin les seves conseqüències», compte Schmidt.

A l’esdeveniment també van acudir personalitats del sector mediambiental com Elena Cebrián, consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana així com Julià Alvaro, secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic; Jordi Peris, regidor delegat d’Energies Renovables i Canvi Climàtic; Sergi Campillo, regidor delegat de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera i Diogo de Gusmao-Soerensen, responsable de DG Research and Innovation en la Comissió Europea.

Notícia publicada: 06/04/2017