Inici / Notícies
NOTíCIES

Carmen Vela: «A Espanya solament un 16% dels doctors treballa en el sector privat»

La secretària d’Estat en Innovació, Desenvolupament i Recerca, Carmen Vela, va posar sobre la taula el mapa que defineix la ciència espanyola durant una menjada-col·loqui organitzat per ADEIT. Malgrat que l’escenari es mostra com a «eficient» en línies generals, encara hi ha manques que suplir i estereotips que trencar. La secretària d’Estat va llançar dades que així ho plasmen, com que a Espanya solament el 16% dels doctors treballa en empreses privades, la meitat que la mitjana dels països de l’OCDE. Amb la finalitat d’igualar els índexs als nivells europeus, des de l’Agència Estatal de Recerca es duen a terme programes que ajuden a les empreses a la contractació de personal acadèmic com l’anomenat Torres Quevedo, va explicar Vela.   

Carmen Vela va destacar la importància del recorregut intersectorial del personal investigador -del món acadèmic a l’empresa i viceversa- per a aconseguir un sistema de recerca sòlid.
També des del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) es finança la recerca públic-privada, «essencial per a fer la transferència de tecnologia», en paraules de Vela, que va voler destacar la importància del recorregut intersectorial del personal investigador -del món acadèmic a l’empresa i viceversa- per a aconseguir un sistema de recerca sòlid. La contractació de personal jove i la rotació del personal en l’àmbit públic ajudarien, a més, «a acostar-nos als nivells dels nostres veïns europeus i a evitar l’estancament, a voltes inevitable, de les carreres investigadores funcionarials».  

Carmen Vela va voler destacar, sota el títol de la seua conferència “La innovació com a eix de la cooperació universitat-empresa”, els quatre pilars fonamentals de l’estratègia que s’està duent a terme des del govern per a augmentar la posició d’Espanya a Europa. El primer d’ells és la promoció del talent en R+D+i, consistent a oferir un entorn a les persones formades on puguen emprar-se; el segon pilar és la generació d’idees pròpies potenciades per la recerca científica i tècnica d’excel·lència; el lideratge empresarial en R+D+i és, en tercer lloc, «clau» per a destacar el talent i la capacitat existent en el personal investigador; i, finalment, i basat en la seua pròpia fi originària, la R+D+i orientada a resoldre els reptes de la societat que, en definitiva, són els problemes de caràcter global als quals s’enfronta. 

Horitzó 2020
La secretària d’Estat es va mostrar positiva pel que fa al futur de la ciència espanyola, dins del gran programa Europa 2020, al·ludint a la contribució del 8% al PIB europeu i a la tornada que, per primera vegada, s’està rebent d’aquesta aportació. A més, va mostrar la intenció de l’Estat de recolzar el lideratge de projectes en qualitat de coordinació d’accions de recerca i innovació, malgrat que – va reconèixer – «des del procediment administratiu posem bastants problemes». 

L’avaluació provisional de la participació espanyola en Horitzó 2020 deixa entreveure el potencial de les empreses espanyoles en concurrència competitiva amb els homòlegs europeus. Vela ho va defensar dient que «no tenim tantes ni tan grans, però som capaços de competir amb ells», fins i tot, fins al punt de superar a Holanda o Itàlia i acostar-nos «perillosament» a França.  

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va clausurar l’acte i va destacar la importància de la innovació en aquesta entitat. «Tenim un capital humà indiscutible. Com a Estat, podem estar orgullosos», – va afirmar – no sense reivindicar un escenari polític adequat que afavorisca la reforma que tant precisa la universitat. Per la seua banda, el president de la Fundació Universitat-Empresa, Alfonso Maldonado, va voler agrair a la secretària d’Estat la seua visita, destacant la importància de la col·laboració entre l’empresa i la universitat, un dels principals eixos d’actuació d’ADEIT.  

Les Conferències d’ADEIT
La visita de Carmen Vela es va emmarcar dins del programa Les conferències d’ADEIT, un cicle gratuït de conferències i debats sobre temes de màxima actualitat i interès per al sector empresarial i per a la comunitat universitària, organitzades per ADEIT. Cristina Garmendia, presidenta de COTEC, es troba entre els ponents de sessions anteriors. Així mateix, l’escriptor Santiago Posteguillo i José Manuel González-Páramo, Conseller Executiu del BBVA, seran els encarregats de divulgar els seus coneixements en pròximes sessions de Les Conferències d’ADEIT. 

Notícia publicada: 9/6/2017