Inici / Notícies
NOTíCIES

Joan Romero exposarà les reformes necessàries en la Unió Europea en la clausura de Postgrau

El catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, oferirà la conferència de clausura dels cursos de Postgrau propi de la Universitat de València que es realitzarà en el Paranimf de La Nau a les 19.00 hores aquest, dimarts, 11 de juny. Sota el títol ‘La Unió Europea  en la cruïlla’ Joan Romero explicarà la necessitat de reformes en la Unió Europea amb l’objectiu de «poder mantenir l’essencial d’allò que ens fa distints i que ens ha permès haver arribat més lluny que ningú en el procés de construcció de la societat més justa i més equitativa del món».

Romero explica que aquesta necessitat de reformar es traduiria, a la vegada, en l’objectiu de «seguir conciliant creixement, desenvolupament i cohesió territorial». En l’actualitat, com remarca el ponent, la Unió Europea està geopolíticament desconcertada i és «incapaç de consolidar-se com actor global rellevant amb una sola veu». En aquest sentit, com indica Romero, encara que estiga «inhabilitada per a convertir-se en una potència mundial, no està inhabilitada per a exercir un autèntic poder global basat en la seua original forma d’entendre i exercir el seu indiscutible poder blanc mitjançant ‘la norma sense la força’».

El catedràtic de la Universitat de València abordarà la situació actual i els possibles escenaris de futur que es preveuen per als pròxims anys. L’actualitat condicionarà, com indica Romero, el marge de maniobra dels governs a l’hora de dissenyar i desplegar polítiques i la seua capacitat per a proveir béns públics que haurien de parar esment especial a l’economia i a l’ocupació, a la cohesió social i territorial i als reptes ambientals, «donant ple contingut a normes i directrius ja assumides però que esperen concreció i resultats tangibles».

Nou model productiu a Espanya
Aquesta reflexió i aquestes reformes són «encara més necessàries» a Espanya, com precisa Romero, ja que a causa de «la nostra complexa posició en el context europeu sense poder competir amb els països que formen la gran dorsal europea i a vegada tenint seriosos competidors en els països que integren la nova perifèria, hauríem de ser capaces de superar la nostra proverbial incapacitat per a pensar junts en clau estratègica». En aquest sentit, el catedràtic afirma que és necessari que millorem la capacitat de coordinació i cooperació entre els nivells de govern de hui, «el que és una de les nostres majors debilitats», per a consolidar un nou model productiu.

Catedràtic de la Universitat de València, investigador i polític
Joan Romero és catedràtic de Geografia Humana en la Universtiat de València i membre de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local del que va ser el seu director fins al 2008. En els últims anys ha centrat la seua activitat docent i investigadora en el camp de la Geografia Política, Polítiques Públiques, Estructura de l’Estat i noves formes de governança territorial a Espanya i a Europa. En l’actualitat és membre de la Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política Europea en la Universitat de València.

La seua trajectòria política ha passat per ser director General d’Universitats de la Generalitat Valenciana (1983), secretari general tècnic del Ministeri d’Educació i Ciència entre 1985 i 1987 i conseller d’Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana entre 1993 i 1995.

Notícia publicada: 06/06/2013