Inici / Notícies
NOTíCIES

Posteguillo: «Els polítics han comès grans errors per oblidar els llibres d’història»

Santiago PosteguilloL’escriptor Santiago Posteguillo va reivindicar el paper que la història pot jugar al món actual per prendre decisions ètiques i no repetir errors. Ho va fer durant la seva ponència dins del cicle Les Conferències d’ADEIT, en la qual va desgranar les virtuts i encerts de personatges històrics com Mandela, Julio César o Trajano, que -va afirmar- poden ensenyar molt al món d’avui. “Els polítics han comès grans errors per oblidar els llibres d’història”, va assenyalar. En aquest sentit va subratllar la necessitat d’apostar per les humanitats: “necessitem l’empresa, però també les humanitats per prendre decisions ètiques i no repetir errors històrics”.

Posteguillo va realitzar un repàs per les característiques dels grans personatges de l’Antiga Roma per definir què aspectes necessita l’empresariat actual, que va resumir en tenacitat, resistència i negociació. Aspectes –va dir- presents, així mateix, en grans escriptors i altres personatges històrics com Gandhi o Mandela.

Què podem aprendre d’aquests grans personatges aplicable al món de l’empresa? Posteguillo va destacar d’Anibal, l’audàcia i la utilització de l’entorn; d’Escipión, l’aprenentatge de l’altre i la necessitat de conèixer-se a un mateix; i de Julio César, l’expansió comercial i empresarial. Va subratllar, especialment, el paper de Trajano per la seua capacitat de negociació i encert: “si hi ha alguna cosa que ha de fer un empresari és prendre decisions i prendre-les bé i Trajano és un exemple d’això”. Així mateix, de Trajano va destacar la seva visió per no interrompre el negoci, sinó per controlar-ho, com va fer amb la ruta de la seda.  No obstant això, Marco Liciano Craso encarna tot “el que no cal fer”. En concret, la vanitat i l’actuació en soledat.

La conferència va ser presentada pel president de ADEIT, Juan Manuel Pérez Mira, i pel periodista i escriptor Ramón Palomar, qui va qualificar a Posteguillo de “un dels grans prosistas de l’últim segle”.