Inici / Notícies
NOTíCIES

El premi Jaume I Rafael Rebolo oferirà una conferència en ADEIT sobre l’univers

El director de l’Institut d’Astrofísica de Canàries i Premi Jaume I de Recerca en 2001, Rafael Rebolo, oferirà una conferència oberta al públic en la seu de ADEIT el pròxim 13 de desembre a les 19.00 hores.

La xarrada, que portarà per títol ‘Del Big Bang als exoplanetes, descobrir l’univers amb els telescopis del futur’, se celebrarà en el marc del VI congrés sobre el Gran Telescopi de Canàries, que organitza conjuntament l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i que tindrà lloc en la seu de ADEIT entre el 12 i el 14 de desembre.

La xarrada, que portarà per títol ‘Del Big Bang als exoplanetes, descobrir l’univers amb els telescopis del futur’, se celebrarà en el marc del VI congrés sobre el Gran Telescopi de Canàries

Durant la seua conferència -que serà presentada pel director de l’Institut de Ciències Físic-Naturals del Magnànim i catedràtic d’Astrofísica de la Universitat de València, Vicent Martínez-, Rafael Rebolo analitzarà els avanços recents en cosmologia i en astrofísica, particularment el nostre coneixement de l’univers primitiu i els descobriments de planetes extrasolars. Explicarà també com el progrés d’aquest coneixement continuarà amb els telescopis i instruments astronòmics de la pròxima dècada.

Rebolo es va llicenciar en Ciències Físiques en la Universitat de Granada i va obtenir el seu doctorat en la Universitat de La Laguna. Pertany al CSIC des de 1988 i va ser sotsdirector del IAC des de 1997 a 1999. Amb una llarga trajectòria científica, aquest astrofísic ha vingut liderant diversos grups internacionals de recerca que treballen en la cerca de planetes extrasolars i en l’estudi del fons còsmic de microones.

Amb més de 400 articles publicats en les més importants revistes internacionals d’Astrofísica (inclosos deu en Nature i Science), dirigeix diversos projectes en l’àmbit de la cosmologia i la física estel·lar i exoplanetaria i els seus treballs han rebut més de 30.000 cites en la literatura científica.

L’investigador Rebolo i el seu equip són els responsables del descobriment en 1995 de les primeres nanes marrons (objectes amb propietats intermèdies entre els estels i els planetes gegants dels quals existeixen desenes de milers de milions en la nostra galàxia) i de diversos planetes gegants extrasolars en el 2000, així com de l’aportació de proves empíriques en 1999 de la connexió física entre les supernoves i els forats negres. Ha sigut pioner a Espanya en la recerca experimental del Fons Còsmic de Microones. Ha dirigit diversos experiments i projectes d’instrumentació avançada i és co-investigador de les missions de l’Agència Europea de l’Espai Planck i Euclid.

Noticia publicada: 30/11/2017