Inici / Notícies
NOTíCIES

Soler: «És necessari un canvi del model productiu perquè l’economia valenciana cresca»

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat la necessitat de portar a terme un canvi del model productiu per a rellançar l’economia. «És necessari un canvi en el model productiu perquè l’economia valenciana cresca de nou», ha assenyalat Soler. «Cal cercar l’eficiència productiva, incidint en la productivitat, la innovació i la internacionalització. Açò ens permetrà competir en un món cada vegada més globalitzat i sostenir el model social europeu», ha puntualitzat el conseller.

Ho ha fet durant la conferència oferida en la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València- ADEIT que, sota el títol El model econòmic necessari per a la Comunitat Valenciana, ha reunit als principals agents del món de l’Administració, l’empresa i la Universitat.

La conferència, que ha estat presentada pel president d’ADEIT i del Consell Social de la Universitat de València, Manuel Broseta, obri un nou cicle de conferències organitzat en ADEIT, en el qual s’analitzaran els principals temes d’actualitat i d’interès per a la societat valenciana.

Conferencia Vicent Soler Manuel Broseta ha destacat l’important paper que poden jugar les universitats en el canvi de model productiu. «Coincidim tots que el canvi de model ha de passar per una aposta decidida pel coneixement i, en aquest camp, les universitats tenen molt que aportar». Així mateix, ha apel·lat a la responsabilitat d’empresaris, universitat, polítics, sindicats i de la societat en el seu conjunt per a «traure a la societat valenciana del moment que travessa».

Necessitat d’incrementar la dimensió empresarial i la competitivitat
Soler ha explicat que, al mateix temps que des de les institucions públiques es porten a terme polítiques per a facilitar la transició al nou model, i atès que l’economia valenciana compte amb una important base de pymes i microempreses, «aquestes han d’entendre la importància d’incrementar la dimensió empresarial, conreant la col·laboració interempresarial».

El conseller ha explicat que els preus continuen jugant un paper important, però no són determinants en la competitivitat. En el passat –ha explicat el conseller–el nostre relatiu èxit competitiu en els mercats exteriors es basava en una estratègia basada en productes barats. «Ho aconseguíem perquè ens especialitzàvem en processos de producció intensius en treball, sent el treball relativament barat». Però aquesta estratègia –ha apuntat– està pràcticament esgotada en el mitjà i llarg termini i resulta «necessari un canvi de model productiu».

Amb aquesta conferència, que ha presentat Manuel Broseta, ADEIT obri un nou cicle de conferències sobre temes d’interès per a la societat valenciana

«Els països més avançats, com Alemanya o EEUU, consoliden la competitivitat per la millora constant de la productivitat i per la diferenciació del producte i dels processos productius», ha destacat Soler. En aquest sentit, ha apuntat a la necessitat d’aplicar una innovació constant, tecnològica, comercial i de tot tipus, i per a fer-lo –ha dit– es precisa una inversió en capital humà, capital tecnològic i capital físic.

Vicent Soler s’ha referit als quatre desequilibris bàsics de l’economia valenciana i espanyola: la debilitat del mercat de treball, una balança comercial negativa, el palanquejament públic i privat de l’economia que s’ha convertit en un problema de deute públic i en un diferencial d’inflació de caràcter estructural, que afecta a la competitivitat.

«Actualment estem eixint de la segona recessió, tal com evidencia el creixement anual del PIB», ha explicat Vicent Soler. El conseller ha afegit que encara que la reactivació del consum i de la inversió són imprescindibles per a tenir una recuperació sostenible, l’augment de les exportacions valencianes ha de jugar un paper fonamental. En aquest sentit, Soler ha destacat que l’escàs dinamisme dels nostres principals socis comercials «obligarà a les empreses valencianes a cercar noves destinacions per a consolidar la trajectòria creixent de les exportacions».

CONFERÈNCIA ÍNTEGRA

Noticia publicada: 8/9/2015