Inici / Notícies
NOTíCIES

El sotsdirector del FMI defensa que Europa està «en la pista de l’eixida de la crisi»

El sotsdirector general del Fons Monetari Internacional per a Assumptes Financers, José Viñals, va oferir en ADEIT la conferencia ‘L’Economia Global en Transició’, organitzada per la Facultat d’Economia de la Universitat de València. Durant l’acte, Viñals va defensar que Europa està «en la pista de l’eixida de la crisi» i que s’està recuperant la confiança dels inversors, el que és «un bon senyal i un bon indicador».

No obstant això, Viñals va remarcar que la recuperació encara és «molt modesta». «Que les coses vagen millor a Europa no vol dir que calga caure en l’excés de confiança perquè el creixement es troba en un per cent, el que és un creixement molt reduït». Açò, va precisar, ha d’ampliar-se per a reabsorbir les elevades taxes d’atur que hi ha a Europa, «especialment en països com a Espanya».

En aquest sentit, el sotsdirector general del FMI per a Assumptes Financers va advocar per seguir fent reformes estructurals «bé pensades» que afavorisquen la competitivitat de l’economia i el creixement potencial i, al mateix temps, va subratllar la necessitat de «seguir barallant» per a reduir la fragmentació financera i per a reforçar la solidesa del sistema financer amb la finalitat de que tots els bancs de la eurozona puguen tenir matalassos de capital suficients «com per a estar en condicions de subministrar crèdit bancari que és «absolutament imprescindible» per a una recuperació duradora de l’economia.

Al mateix temps que es reactiven aquestes polítiques estructurals en matèria financera a Europa, Viñals també va aprofundir en la importància d’avançar en la unió bancària. «Europa ha de completar la seua transició financera cap a una unió bancària que complementa i reforce la unió monetària. I a nivell global hi ha una transició que està en curs que és la transició cap a un sistema financer global més segur desenvolupant les polítiques de regulació financeres que s’estan delineant en aquest moment».

Europa ix de la recessió

Europa ha de completar la seua transició financera cap a una unió bancària que complementa i reforce la unió monetària.
José Viñals. Sotsdirector General del FMI per a Assumptes Financers
«Les notícies a Europa són bones –va continuar Viñals durant la seua ponència– i la zona euro ha eixit de la recessió». En l’etapa de transició en la qual ens trobem, com la va definir Viñals, el patró de creixement es dirigeix cap a una normalització de les polítiques monetàries expansives. En termes de creixement, segons les últimes provisions que s’han publicat del FMI i que va repassar Viñals, el creixement econòmic mundial «avança amb més força». En 2013, el creixement mundial «vam estimar que serà del 2,9 per cent; i en 2014 del 3,6 per cent», va indicar el ponent. Per tant, en aquests moments s’està produint una «acceleració del creixement mundial amb una base més repartida», va afirmar Viñals, que va continuar indicant que les economies emergents, en canvi, «segueixen creixements a ritmes elevats, que preveem que siguen del 5,1 per cent en l’any 2014». Per a 2014, s’espera un creixement del 2 per cent en les economies avançades.

La ponència de José Viñals es va veure interrompuda per un grup d’estudiants que va protagonitzar una protesta contra el FMI a les portes del Saló d’Actes de la seu d’ADEIT. Durant la seua estada a València, José Viñals també va apadrinar als més de 500 estudiants de diplomatures, llicenciatures, graus i màsteres de la Facultat d’Economia. Durant aqueix acte, la Càtedra de Finances Internacionals-Banc Santander i l’Associació de Professionals en Turisme (PROTECTUR) van lliurar els premis als estudiants amb millor expedient acadèmic. Aquests guardons conten amb el respatller de Banc Santander, a través de la seua Divisió Global Santander Universitats.

Notícia publicada: 18/10/2013