Inici / Notícies
NOTíCIES

Conèixer la salut de l’entorn del pacient, clau per avaluar els seus trastorns de personalitat

Conferencia personalidad ADEIT - Diploma Trastornos de la Personalidad 1Per a avaluar els trastorns de la personalitat d’una persona és «fonamental» conèixer l’àmbit de salut de l’entorn que envolta al pacient. Aquesta premissa és «clau» per a poder conèixer millor el funcionament de la teràpia que s’aplique al pacient. Així ho ha explicat el catedràtic de la Universitat de Belgrano, director de la Fundació AIGLÉ de Buenos Aires, Héctor Fernández Álvarez, que va oferir la conferència ‘La personalitat i els seus trastorns: la via règia de la clínica psicopatològica’ en el marc de les activitats del Diploma d’Intervenció Multidisciplinària per als Trastorns de la Personalitat de la Universitat de València.

En aquest sentit, l’expert en tractament de trastorns de la personalitat va explicar durant la conferència, impartida en ADEIT, que no s’ha d’oblidar el bagatge que ja porta el pacient a teràpia que és «importantíssim» per a poder treballar amb el pacient i obtenir bons resultats. Per açò, Héctor Fernández va comentar que «per a atendre adequadament a les persones cal recuperar l’accés al seu funcionament psicològic i escoltar a la persona».

Açò no és fàcil, va reconèixer el ponent, ja que, com va remarcar, el psicoterapeuta ha d’entrenar-se molt a si mateix per a poder treballar amb el pacient. «La personalitat del pacient és moltes vegades la personalitat del psicoterapeuta», va subratllar.

Durant la conferència, Héctor Fernández va indicar que els trastorns de la personalitat poden descobrir-se com un sistema organitzat amb components que presenten aspectes psicopatológicos particulars: sistemes funcionals, de coneixement i ambiental.

A més, va remarcar que el primer que ens pot mostrar un desenvolupament psicopatològic en la persona és el seu nivell de severitat. «La severitat ens va a poder mostrar el nivell de disfuncionalitat global de l’individu», va remarcar Fernández.

Reemplaçar el concepte de trastorn per malaltia
Segons el catedràtic Héctor Fernández, els efectes patològics haurien d’arreplegar-se com a malaltia. En aquesta línia, va advocar per reemplaçar el concepte de trastorn per malaltia. Fernández va argumentar que aquest assumpte ja va intentar resoldre-ho Schneider assegurant que la personalitat anormal és una desviació estadística d’un terme mitjà imaginat per nosaltres. No obstant això, les noves investigacions psicobiológicas plantegen la possibilitat de rescatar els trastorns de personalitat per al capítol de malalties.

Aquesta conferència forma part de les activitats del Diploma d’Intervenció Multidisciplinària per als Trastorns de la Personalitat de la Universitat de València. Aquest diploma, on-line i únic a nivell nacional, té com a objectiu presentar les claus en l’avaluació, intervenció multidisciplinària, prevenció i promoció, d’un dels majors reptes per a la psicologia i la psiquiatria en l’actualitat, els trastorns de la personalitat. Aquest diploma forma part del Màster en Intervenció Multidisciplinària per a Trastorns de la Conducta Alimentària i Trastorns de la Personalitat i Trastorns Emocionals.

Més informació:
Diploma d’Intervenció Multidisciplinària per a Trastorns de la Personalitat

Notícia publicada: 28/03/2014