Inici / Notícies
NOTíCIES

Canvi climàtic, sostenibilitat i organització del territori a debat en el Congrés de AGE

Com afecten les decisions humanes a les alteracions naturals del territori? Quin és el paper de l’administració per a frenar conseqüències climàtiques extremes, com a inundacions? Quin ha sigut l’impacte de la bambolla immobiliària i el territori? Quines són les noves estratègies de desenvolupament rural que es plantegen a partir de l’Agenda 2030? La geografia, i el seu paper en un nou temps de reforma i reconfiguració del model territorial, pot donar resposta a aquestes i moltes altres qüestions davant l’horitzó de canvi global al qual ens enfrontem. Així ho explica el president del comité organitzador del XXVI Congrés de l’Associació Espanyola de Geografia, el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València, Joaquín Farinós.

El XXVI Congrés de l’Associació Espanyola de Geografia es realitza del 22 al 25 d’octubre sota el lema ‘Crisi i espais d’oportunitat. Reptes per a la geografia’
Aquest congrés, que es realitzarà del 22 al 25 d’octubre a València, porta com a lema ‘Crisi i espais d’oportunitat. Reptes per a la geografia’. Durant quatre dies es donaran cita més de 250 professionals de la geografia, que debatran els principals reptes als quals s’enfronta la societat en aquests temps de canvi global.

En aquesta edició el congrés versarà sobre quatre línies temàtiques: disciplina geogràfica davant els reptes de la crisi; canvi global i sostenibilitat; model territorial i els desequilibris i polítiques territorials existents; i el patrimoni territorial com a base d’un nou model productiu.

La geografia, clau en l’estudi del territori
En aquesta línia, Farinós subratlla que la interdisciplinarietat que ha caracteritzat a la figura del geògraf fa possible el seu maneig en diferents disciplines que tenen per objecte tot el que passa sobre el territori. «Es poden definir en abstracte els processos econòmics o els processos ambientals, però al final tot això té una repercussió territorial i ací els geògrafs som els professionals més adequats per a poder entendre quins són aqueixos efectes i com poder manejar-los des del punt de vista de gestió de la cartografia; de veure com es comporta el model davant determinades situacions; i dels efectes i dels impactes que un puga esperar del que està succeint», subratlla Farinós.

La conferència inaugural serà a càrrec d’Andrés Rodríguez-Pose, professor de geografia econòmica de la London School of Economics, sota el títol ‘La geografia del descontentament a la Unió Europea’ el dijous, 24 d’octubre. A més, el divendres 25 d’octubre, últim dia del congrés, es realitzaran dues taules redones: una sobre canvi climàtic, efectes i estratègies d’adaptació a Espanya; i una altra sobre perspectives per als cossos institucionals de la geografia espanyola i la seua internacionalització en el segle XXI. I la conferència de clausura serà a càrrec de l’experta geògrafa, catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional, Josefina Gómez Mendoza, que impartirà la ponència ‘Una agenda per a la Geografia Espanyola en el segle XXI’.

Més informació:
https://congresos.adeituv.es/XXVIAGE-Valencia2019/ficha.es.html

Notícia publicada: 15/10/2019