Inici / Notícies
NOTíCIES

Espanya és el segon país en consum de tranquilitzants

Durant tres dies, la Universitat de València ha sigut l’escenari de presentació dels últims avanços en el tractament dels desordenes emocionals. Uns trastorns que poden arribar a afectar a un 25 per cent de la població. Només en l’últim any un 6 per cent de la població ha patit un trastorn d’ansietat i un 4 per cent un trastorn depressiu. Així ho han explicat els principals experts nacionals i internacionals en l’àrea de la psicologia i la salut en el X Congrés Internacional de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès que enguany s’ha realitzat per primera vegada en la Universitat de València, en les seues seus de la Nau i de la Fundació Universitat-Empresa (ADEIT).

Presentació d’un estudi únic a Espanya sobre desordenes emocionals
Concretament, com argumenta el president Executiu del Congrés, el catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid, Antonio Cano-Vindel, de les persones que arriben a visitar al seu metge d’atenció primària, un de cada dues té una simptomatologia compatible amb un desordre emocional; i un de cada tres té un trastorn emocional. Aquestes dades s’han fet públics durant el congrés en la presentació del primer assaig clínic sobre com es tracta a Espanya els desordres emocionals en atenció primària.

Només en l’últim any un 6 per cent de la població ha patit un trastorn d’ansietat i un 4 per cent un trastorn depressiu. Antonio Cano-Vindel, president del congrés
Un estudi, en el qual participa la Universitat de València a través de la Facultat de Psicologia, i que desvetla, entre altres dades, que Espanya és el segon país de l’OCDE en consum de tranquilitzants, només per darrere de Portugal. Un consum que augmenta entre el quatre i el set per cent cada any des dels anys noranta. Però, com explica Cano-Vindel, aquest consum «només ajuda a alleujar els símptomes durant un període xicotet, ja que després se segueix amb el mateix estil de vida, amb els mateixos errors i ningú ensenya a corregir-los, amb la qual cosa sempre s’està dins d’un cercle viciós».

La base per a corregir aquest tipus de trastorns emocionals: la informació. En aquest sentit, com subratlla el president del congrés, en aquest assaig clínic, únic a Espanya, es demostra que a aquest tipus de pacients se’ls pot ensenyar perquè coneguen què és l’estrès, què són les emocions, com es desenvolupen aquests desordenes i, així, aprenguen a regular-se sense necessitat de fàrmacs en la mesura del possible.

El suïcidi provoca més morts que els accidents de trànsit
El congrés, al que han assistit aquests dies més de 300 participants procedents de diferents universitats espanyoles i internacionals, s’ha obert amb la conferència inaugural ‘Detecció i intervenció primerenca en pacients amb risc alt de suïcidi’ a càrrec del professor de la Universitat del País Basc UPV/EHU, Enrique Echeburúa.

Segons l’estudi que ha presentat Echeburúa, el suïcidi provoca a Espanya més morts que els accidents de trànsit, els laborals i els homicidis o assassinats junts. En 2012 a Espanya es van registrar 3.539 suïcidis consumats, el 77 per cent d’homes, mentre que els homicidis o assassinats provoquen entre 1.000 i 1.500 morts anuals, els accidents de cotxe uns 1.300 i els accidents laborals al voltant de 550 en 2013. «A diferència del que succeeix amb els accidents de trànsit o laborals, que s’han aconseguit reduir gràcies a mesures concretes i campanyes de sensibilització, amb el suïcidi no es fa gens per a tractar de reduir la seua prevalença», segons el professor Echeburúa.

La inauguració ha comptat amb la vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, el vicerector de Relacions Institucionals i Relacions Internacionals de la Universitat Complutense de Madrid, Andrés Arias, el president del congrés i de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès, Antonio Cano-Vindel i la vicepresidenta del Comitè Científic i de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès, Itziar Iruarrizaga.

Durant el congrés s’han presentat més de 285 treballs de recerca centrats en l’estudi de l’ansietat, l’estrès i àrees relacionades, com els últims avanços sobre els trastorns emocionals que es poden produir en l’àmbit clínic, laboral o educatiu, entre uns altres.

Notícia publicada: 11/09/2014