Inici / Notícies
NOTíCIES

Les respostes a les teories de Stephen Hawking, a València

La conferència internacional més important sobre relativitat general i gravitació aterrarà a València el pròxim any 2019. Serà en el mes de juliol durant quatre dies, en els quals coincidiran la 22nd International Conference on General Relativy and Gravitation i la Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Waves.

Els guardonats amb el Premi Nobel de Física 2017 pel seu estudi sobre les ones gravitacionals, Rainer Weiss, Kip S. Thorne, Barry C. Barish, pot ser que assistan al congrés el pròxim 2019

Aquest congrés, gestionat per la Fundació ADEIT i que se celebrarà en el Palau de Congressos de València, donarà resposta a molts dels interrogants que Stephen Hawking va plantejar sobre els forats negres i l’origen de l’Univers. Hawking, recentment mort, ha sigut un dels científics que més ha investigat sobre l’origen de l’Univers i sobre la teoria de la relativitat. A moltes de les seues preguntes es podran respondre durant els dies del congrés gràcies a la recent detecció del triple senyal gravitatori.

Així ho expliquen els organitzadors del congrés a València, el professor de la Facultat de Física de la Universitat de València José Antonio Font i el catedràtic de la Universitat de València i investigador en l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), José Navarro. A més de les diferents conferències plenàries, Font i Navarro també han plantejat dedicar-li un merescut tribut a Hawking i al seu llegat per considerar-li «el científic més important des de la mort d’Albert Einstein». En paraules de Hawking, les ones gravitatòries «ofereixen una forma completament nova de mirar l’Univers. La capacitat per a detectar-les té el potencial de revolucionar l’Astronomia. Aquest descobriment és la primera detecció del sistema binari d’un forat negre i la primera observació de la fusió dels forats negres».

En paraules de Hawking, les ones gravitatòries «ofereixen una forma completament nova de mirar l’Univers. Aquest descobriment és la primera detecció del sistema binari d’un forat negre i la primera observació de la fusió dels forats negres».

Premi Nobel 2017
L’organització del congrés també ha recaptat la participació dels tres científics guardonats amb el Premi Nobel de Física 2017 pel seu estudi sobre les ones gravitacionals, Rainer Weiss, Kip S. Thorne, Barry C. Barish. Tots ells van ser peça clau per a l’engegada del detector LIGO a Estats Units i la detecció d’aquestes que fa un segle va vaticinar Einstein.

De moment són ja quatre els senyals anunciats procedents de la col·lisió de forats d’origen estel·lar a distàncies cosmològiques de la mà de detectors LIGO-VIRGO. Aquestes deteccions seran un dels temes fonamentals del congrés en el qual també participaran els directors dels detectors LIGO, Virgo, KAGRA i LIGO-Índia.

Què suposa la detecció d’ones gravitatòries?
Com expliquen els organitzadors del congrés, les ones gravitatòries obrin una nova finestra a l’exploració detallada de l’Univers i, segurament, seran clau per a respondre a molts enigmes: és la relativitat general la teoria correcta de la gravetat?, com es comporta la matèria sota densitats i pressions extremes?, com d’abundants són els forats negres de massa estel·lar?, quin és el motor central que produeix els esclats de rajos gamma?, què succeeix quan un estel massiu col·lapsa?

Més informació:
http://gr22amaldi13.com/

Notícia publicada: 16/04/2018