Inici / Notícies
NOTíCIES

Raga: «El mar ha d’explotar-se de manera racional per a poder alimentar a tot el planeta»

Foto equipo de investigación de Juan Antonio RagaEn l’any 2050 la població mundial serà de 9.100 milions de persones, un 34 per cent superior a la d’avui dia, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura.

En aquest escenari, el mar jugarà un paper fonamental per a assegurar l’alimentació de tota la població, tal com explica el catedràtic de Zoologia i director del Parc Científic de la Universitat de València, Juan Antonio Raga. «El mar ha d’explotar-se de manera racional per a poder alimentar a tot el planeta, i per a això serà fonamental el desenvolupament d’una acuicultura intel·ligent i lliure de paràsits», subratlla Raga, amb qui hem parlat amb motiu de l’organització del 9º Simposi Internacional sobre Paràsits en els Peixos, que tindrà lloc el pròxim mes de setembre a València.

Per primera vegada, a Espanya
Serà la primera vegada que aquest congrés, que se celebra cada quatre anys, tingui lloc en una ciutat espanyola i la segona que se celebre a Europa, després de l’edició celebrada fa 12 anys a Itàlia. En la seua última edició, que es va celebrar en 2011 a Xile, es va decidir que seria València la ciutat que acolliria aquesta novena edició, que organitza l’Institut Cavanilles i la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València en col·laboració amb l’Institut d’Acuicultura de Torre de la Sal del CSIC.

«La Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles duu més de 30 anys treballant en aquest àmbit a través de diferents línies d’investigació, el que ens ha proporcionat un reconeixement a nivell internacional», explica el president del comitè organitzador del congrés, Juan Antonio Raga. A més, en l’organització del congrés participa un destacat grup d’investigadors en aquest camp, amb els professors Francisco Montero i Ana Pérez de l’Om al capdavant del seu comitè científic.

A la trobada, que es desenvoluparà entre el 31 d’agost i el 4 de setembre en el Auditorium Darwin del Campus de Burjassot, acudiran 350 experts en biologia, veterinària, farmàcia i tecnologia de producció animal procedents de tot el món.

Al llarg de les sessions, conferències plenàries, tallers i fòrums del congrés s’abordaran diferents qüestions com la biologia dels paràsits, els paràsits patògens en acuicultura i en els ecosistemes, l’impacte de les activitats humanes sobre els peixos i els seus paràsits en diferents regions de la terra o la diversitat dels paràsits, entre altres temes.

Cada any, més d’un centenar de paràsits de peixos nous
Els peixos –explica Juan Antonio Raga – són el grup de vertebrats més divers en nombre d’espècies i, al seu torn, les seves paràsits també són els més diversos en totes les aigües del món. Cada any, es descobrixen més un centenar de paràsits nous. «És important conèixer el paper que juguen en els ecosistemes fins a, en ocasions, arribar a modificar-lo», explica Ragas, qui assegura que «bona part de l’ecosistema marí està per explorar».

En els últims anys s’ha avançat molt, tant en el coneixement d’aquestes espècies paràsites desenvolupant tècniques per a la profilaxis i en el control de les parasitosis que ocasionen en piscicultura. No obstant això, encara queden reptes i desafiaments en diferents àmbits com la transmissió de paràsits a humans, com els famosos Anisakis, els mètodes per a l’ús de paràsits com marcadors biològics en el maneig i control dels estocs pesquers o a evitar la disminució d’espècies emblemàtiques, com l’anguila, com a conseqüència de l’acció d’alguns nemodatos invasors. Aquestes i altres qüestions s’abordaran en el congrés que se celebrarà a València i en l’organització del qual col·labora ADEIT.

Més informació en: http://www.9isfp.com

Notícia publicada: 27 de abril de 2015.