Inici / Notícies
NOTíCIES

El Congrés de Pilota subratlla el desequilibri en la visibilitat de la dona en l’esport

«Hi ha molt poca representació de dones en el món de la pilota, crec que no solament nosaltres ens hem d’implicar més, sinó també fan falta polítiques inclusives per a dinamitzar la participació de les dones», aixina començava la intervenció de Miriam Civera, professora del departament de Teoria Dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València i periodista especialitzada en l’estudi del patrimoni i la cultura esportiva valenciana, una de les vuit dones que van intervenir en el Congrés de Pilota celebrat a la Fundació ADEIT.

Miriam Civera, professora de la Universitat de València: «Les dones solament representen el 5% de les notícies d’esport»

La participació de Civera es va basar en una anàlisi sobre les publicacions de dones en l’esport en general –també de pilota en particular- en els principals mitjans de comunicació valencians tant escrits com a digitals on va afirmar que «existeix un clar desequilibri a l’hora de visibilizar a les dones ja que aquestes solament representen el 5% de les notícies d’esports». Civera ha aclarit que, encara que «les dones no participen en totes les modalitats» de pilota, la desproporció quant a la seua aparició en mitjans és «molt cridanera». D’aquesta manera, Civera ha reclamat mesures des de les institucions i des dels mitjans de comunicació no solament per a una major inclusió de la dona en aquest esport sinó també per a una major visibilitat d’aquest mateix.

Participació de les dones en Pilota
Raspall, One Wall, Galotxa, Frontó valencià i Joc Internacional’ són les cinc modalitats de pilota amb major participació femenina segons les dades de la Federació Valenciana de Pilota. De fet, la Selecció Femenina de Pilota ha participat en tres Eurojoves (Bèlgica, Itàlia i enguany, a Espanya) on s’han proclamat campiones de joc internacional sub 19 de Raspall i de One Wall així com en sub 17 i subcampiones de One Wall sub 15 el que en paraules de Begoña Castillo, gerent de la federació i periodista, mostra el «altíssim nivell de les nostres jugadores que a dia d’avui copen el medallero». A més, les dones de la Selecció de Pilota Valenciana també participaran en el Mundial de Colòmbia 2017.

No obstant això, Castillo va insistir que les dades que maneja la federació mostren que «la pilota valenciana es troba molt lluny de registrar una pràctica equitativa entre dones i homes». La gerent va explicar que en l’actualitat solament existeixen 41 escoles amb representació femenina de les 115 que hi ha a la Comunitat Valenciana –és a dir, un 36%-, per això, Castilló va defensar que una de les propostes de futur que impulsarà la Federació serà la de «augmentar el nombre d’escoles de pilota amb alumnes i promocionar-ho en els pobles on existisca mancada de jugadores a més de crear una escola de tecnificació femenina per a millorar el seu rendiment».

Ambdues van coincidir en els seus discursos en què s’ha de seguir «treballant per a expandir la presència femenina en la pilota valenciana» i poder oferir «oportunitats de participació qualitativa» per a promocionar la participació de les dones en les competicions.

Un altre reclam: major promoció
Així mateix, en aquest congrés també es va reclamar una major «integració» de la pilota en el món educatiu a través de materials o fins i tot d’assignatures així com una millora de les estructures actuals ja que alguns trinquets «estan abandonats». Des de diferents sectors del món de la pilota creuen que també s’han de fomentar les publicacions sobre aquest esport, així com sobre les seues modalitats i és «necessària» una major difusió i promoció per part de les institucions públiques en zones de les Comunitat Valenciana on s’ha arribat a la situació «extrema» de deixar de practicar-se.

Notícia publicada: 27/10/2017