Inici / Notícies
NOTíCIES

Física de partícules, teoria de cordes i cosmologia: congrés Planck 2016

La desena edició del congrés internacional Planck tindrà lloc el pròxim mes de maig en ADEIT. Una trobada anual, organitzada des de 1998 en diferents ciutats europees, «que se situa en la interfície de la física de partícules, la teoria de cordes i la cosmologia, tres de les branques més actives de la Física actual, des d’una perspectiva més teòrica», apunten des de la direcció del congrés. En aquesta edició el comitè organitzador vol ressaltar els aspectes més relacionats amb els programes experimentals en marcha, «com, per exemple, les mesures realitzades en els detectors del Gran Colisionador Hadrónico del CERN, el major accelerador de partícules del món».

Sergio Pastor, científic de l’Institut de Física Corpuscular (centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques i la Universitat de València) i membre del comitè organitzador del congrés, subratlla que en aquesta desena edició es presentaran, a més, els últims experiments dedicats a la física de neutrins o a la cerca de matèria fosca: «aquests temes estan molt relacionats amb les línies de recerca que desenvolupem en l’Institut de Física Corpuscular, en el Consell Superior de Recerques Científiques i en la Universitat de València, tant en el departament de Física Teòrica com en el de Física Experimental», comenta Pastor.

Entre les novetats més significatives, la cerca de matèria fosca de l’Univers o la detecció de neutrins del Sol o fonts astrofísiques llunyanes
El perfil dels assistents a aquesta reunió de caràcter anual són físics teòrics que investiguen des de la fenomenologia de la física de partícules i astropartículas fins a aspectes més formals com la teoria de cordes i la cosmologia. El comitè assessor internacional està format per reconeguts experts en Física Teòrica que treballen en centres d’excel·lència europeus com les universitats d’Oxford i de Pàdua, que intervindran en sessions plenàries d’aquest congrés. Entre aquests conferenciants destaquen John Ellis, conegut físic teòric britànic que actualment ocupa la càtedra Maxwell de la King’s College de Londres.

Entre les novetats més significatives, la presentació d’experiments de la física de partícules, astropartículas i cosmologia, com per exemple la cerca de matèria fosca de l’Univers o la detecció de neutrins del Sol o fonts astrofísiques llunyanes: «precisament, la demostració experimental dels neutrins, les anomenades partícules fantasma que canvien de tipus durant la seua propagació, va ser reconeguda amb l’últim Premi Nobel de la Física», assenyalen des de l’organització del congrés, que tindrà lloc del 23 al 27 de maig.

Més informació:
19th International Conference from the Planck Scale to Electroweak Scale Planck 2016 

Notícia publicada: 11/04/2016