Inici / Notícies
NOTíCIES

La delinqüència organitzada, cada vegada més global i tecnificada

La delinqüència organitzada i semiorganitzada ha experimentat un gir molt important en els últims anys i s’ha tornat cada vegada més global i tecnificada, segons ha apuntat aquest matí el comissari de la Brigada de Policia Judicial de la Comunitat Valenciana, Alfredo Garrido, durant les ‘Jornades Intel·ligència front al terrorisme, crim organitzat i extremisme’, celebrades la passada setmana.

A més de la internacionalització dels delictes, que es donen en diferents regions al mateix temps, i de l’ús de les TIC’s, el comissari Garrido va destacar l’alt nivell d’estructuració i organització dels grups criminals, la seua capacitat de reinvenció i la pluriactivitat o diversificació de les seues activitats. «Ja no només es dediquen al tràfic de drogues, per exemple, sinó també un mateix grup perpetra altres delictes com tràfic d’armes o de persones», va assenyalar, al mateix temps que va subratllar la cooperació intergrupal i la recerca d’aliances amb altres grups en els casos que aquests estiguen molt especialitzats en un sector.

En l’any 2011 es van desarticular a la Comunitat Valenicana 93 grups de delinqüència organitzada, un 24% més que l’any anterior

El comissari, que també va destacar el treball d’aquests grups sota l’aparença d’una organització legal, va destacar l’alt coneixement d’aquestes organitzacions dels buits legals. «Les normes van moltes vegades per darrere», va apuntar. La desaparició de fronteres i la lliure circulació de persones, cabdals i mercaderies és –en la seua opinió– un fet facilitador per a aquests grups.

Un 24% més de grups desarticulats en l’últim any
En l’any 2011 es van desarticular a la Comunitat Valenciana 93 grups de delinqüència organitzada, un 24% més que l’any anterior. Aquest increment, en opinió del comissari Garrido, és un bon senyal, però al mateix temps, un senyal que aquest tipus de grups estan creixent. Pel que fa a la tipologia, segons les dades oferides pel comissari, en 2011 el 43% dels delictes van ser de tràfic de drogues, seguits de robatoris amb força (amb el 23%), dels d’immigració i prostitució (amb el 13%), de delictes econòmics (12%) i dels de delinqüència amb violència (amb el 9% restant).

Aquestes jornades, organitzades per l’Institut Universitari d’Investigació en Criminologia i Ciències Penals de la Universitat de València en col·laboració amb el Centre Nacional d’Intel·ligència, combinen ponències tant de professors universitaris com de professionals de l’àmbit de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, tal com ha explicat en la inauguració el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de València i director d’aquestes jornades, José L.González Cussac. Amb la finalitat d’analitzar els altres dos grans temes de les jornades, el terrorisme i l’extremisme, participen aquests dies en les jornades, el comissari cap de Policia Autonòmica de la Comunitat Valenciana, Juan Vicente Luis Turégano; el professor titular de Ciència Política de la Universitat de Granada, Javier Jordán; el professor titular de Ciència Política de la Universitat d’Alacant, José Sanmartín; el director del Centre de Prospectiva de la Guàrdia Civil, José María Blanco; i el director de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, Miguel Ángel Ballesteros, entre molts altres experts.