Inici / Notícies
NOTíCIES

José Carlos Díez: «No és previsible que Espanya isca de l’euro»

José Carlos Díez, economista de Intermoney, ofreció la conferencia de aperturaJosé Carlos Díez, economista cap d’Intermoney Valores i un dels economistes més influents del moment actual, va ser l’encarregat d’oferir la conferència d’obertura de la 11a edició del Diploma en Borses i Mercats Financers que la Universitat de València ofereix, amb el patrocini de Borsa de València, a estudiants d’ADE, ADE-Dret i Economia d’últims anys de carrera.

Durant la seua ponència, que va dur per títol ‘La crisi de l’euro: principal risc global’, va aventurar que «no és previsible que Espanya isca de l’euro», una moneda que –segons va subratllar– va sorgir com un intent d’accelerar la integració política. «A més de la crisi econòmica, a l’eurozona s’afegeix una major dificultat i és que l’invent de la moneda sorgeix com a conseqüència d’un problema polític i no econòmic», va apuntar José Carlos Díez.

En aquesta línia, va recordar que els diners «són un invent humà» i va assenyalar que «el problema no és l’instrument, sinó l’ús que es fa d’ell». «Fins a 2009 no vam tenir xifres de què hi havia un 50 per cent de diners més en l’ombra que en la llum», va comentar en aquest sentit.

José Carlos Díez: «Els diners són un invent humà; el problema no és l’instrument, sinó l’ús que es fa d’ell»

La crisi de deute, des de diferents punts de vista
En relació a les crisis de deute, va apuntar que «les coses es veuen molt diferents si un és deutor o creditor» i va ressaltar que, com país deutor, Espanya «ho té fàcil». El problema el té el creditor, va apuntar José Carlos Díez, qui va aventurar un possible problema de competitivitat d’Alemanya en un escenari de ruptura. «Nosaltres tenim el deute, però ells tenen els bons», va concloure. José Carlos Díez va tancar la seua intervenció apuntant que, encara que l’escenari més probable és el de la permanència d’Espanya en la eurozona, «en aquest joc no guanya ningú ja que parlem d’una depressió mundial».

El Diploma en Borsa, patrocinat per la Borsa de València, va dirigit a estudiants d’ADE, ADE-Dret i Economia de la Universitat de València

L’acte d’obertura, que es va celebrar en la Borsa de València, va estar presidit pel seu president, Ángel Torres, qui un any més va manifestar la seua satisfacció de col·laborar amb la Universitat de València en aquest programa formatiu. En aquest sentit, Máximo Ferrando, vicerector d’Economia i codirector del curs –al costat del professor Valentín Navarro– va reiterar l’agraïment a la Borsa per «oferir l’oportunitat als estudiants de l’àrea d’Economia de completar els seus estudis amb formació en finances i mercats financers». Máximo Ferrando va recomanar criteris «d’ètica, transparència i eficiència» en la pràctica professional amb la finalitat de que «la Borsa seguisca jugant el paper que ha ocupat i seguisca sent motor de l’economia i de l’ocupació».

Exemple de cooperació universitat-empresa
Tant el vicerector d’Economia, Máximo Ferrando, com el president d’ADEIT, Carlos Pascual, van apuntar a aquest curs com un exemple més de l’acostament de la Universitat al seu entorn. El president d’ADEIT va posar l’accent en la importància de la formació i va animar als estudiants a apostar per la formació. «Heu de mantenir la il·lusió i l’afany de lluita, i en aquest afany hi ha molt de formació. Cal diferenciar-se i ser millor que la resta a través de la formació especialitzada», va subratllar Carlos Pascual, al mateix temps que va recomanar als estudiants treballar amb criteris de «rigor, esforç i constància».

Per la seua banda, el degà de la Facultat d’Economia, Vicent Soler, va reiterar aquesta idea assenyalant que la formació és una necessitat perquè «només aquells que estiguen ben preparats i especialitzats podran plantar cara a la crisi amb més i millors eines».

El curs, que s’imparteix en la seu d’ADEIT i finalitzarà el pròxim mes de març, compagina formació teòrica i pràctica, impartida per professors de la Facultat d’Economia i per professionals de la Borsa.