Inici / Notícies
NOTíCIES

Prevenció i atenció primerenca, clau en el tractament dels trastorns de la personalitat

Les situacions de crisi econòmica, com l’actual, agreuja els casos de trastorns de la personalitat i dels trastorns emocionals. Així ho expliquen les directores del Diploma en Intervenció Multidisciplinar per a Trastorns de la Personalitat, la catedràtica de la Universitat de València Rosa Baños i la coordinadora de la Unitat de Trastorn de la Personalitat PREVI Verónica Guillén. En aquest sentit, remarquen que aquest tipus de situacions afecten en major grau a persones més vulnerables, a les quals, quan viuen situacions difícils els afloren aquest tipus de problemes.

Es important treballar la intervenció primerenca sense patologizar i sense fer que la persona es convertisca en un pacient etern
Uns trastorns que són més efectius i rendibles per a la sanitat pública si s’intervenen a temps. Però abans, expliquen les directores del diploma que és «clau» portar un estil de vida saludable. «Aquest concepte ho tenim molt clar a nivell de salut física, però no està tan estès a nivell de salut mental i és igualment necessari». Quan apareix un problema, la detecció i l’atenció primerenca és fonamental per a poder intervenir d’una manera adequada, explica Rosa Baños, però ressalta que «intervenir en els problemes no vol dir patologizar a la població».

«Si en la meua família, per exemple, tinc una defunció d’una persona molt volguda, òbviament vaig a trobar-me malament i aquest fet va a repercutir en la meua vida. Però, la gran majoria de les persones tenim recursos que podem posar en funcionament per a poder afrontar-los. Açò no vol dir que jo tinga un problema mental, però sí que estic passant per un problema de vida. Necessitarem una ajuda especialitzada quan comencem a veure que ja per la meua mateixa o pels recursos que tinc, no puc abordar-los. És llavors quan es pot demanar intervenció d’un especialista», subratlla Baños, que remarca la importància, per tant, de treballar la intervenció primerenca sense patologizar i sense fer que la persona es convertisca en un pacient etern.

L’adolescència, l’època més complicada per a patir trastorns de la personalitat
Com indica Guillén, els trastorns de la personalitat són molt complexos i són molts els factors que afecten, entre ells, la genètica, d’una banda, i, per un altre, l’ambient i les experiències vitals. Una de les èpoques més complicades on poden començar a sorgir aquests trastorns és el final de l’adolescència, principis de l’edat adulta. «És una època especialment complicada on hem d’intentar detectar primerencament a aquestes persones i donar-los tractament i protecció al més prompte possible», comenta la codirectora del diploma.

Trastorns de la personalitat, emocionals i alimentaris, a estudi en Postgraus de la Universitat de València
En els últims anys s’està produint un augment important dels trastorns de la conducta alimentària, els trastorns de personalitat i els trastorns emocionals. Els trastorns de la personalitat suposen greus conseqüències físiques, psicològiques, socials i familiars, i requereixen d’un tractament multidisciplinari especialitzat. Atenent a la necessitat d’abordatge multidisciplinari que requereixen els trastorns de la conducta alimentària, els trastorns de la personalitat i els trastorns emocionals, la Universitat de València imparteix un màster i diferents diplomes sobre aquesta temàtica. Cursos de postgrau, únics a nivell nacional, que s’imparteixen on-line a través de l’Aula Virtual de l’ADEIT i que tenen la seua preinscripció oberta.

Més informació:
Diploma en Intervenció Multidisciplinar per a Trastorns de la Personalitat

Notícia publicada: 12/05/2014