Inici / Notícies
NOTíCIES

«El debat energètic necessita més economia i menys opinió»

Congreso Asociacion Española Eficiencia Energetica celebrado en ADEIT en enero de 2013La ciència econòmica ha de ser considerada com un dels factors clau en la gestió de l’eficiència energètica. Aquest i altres màximes s’han defensat durant la celebració del VIII Congrés de l’Associació Espanyola per a l’Economia Energètica que es realitza en la seu d’ADEIT durant dos dies. Segons ha explicat el president de l’Associació Espanyola per a l’Economia Energètica (AEEE), Gonzalo Sáenz de Miera, «el debat energètic necessita més economia i menys opinió. L’economia ha de dir quin és l’enfocament més adequat i la solució als problemes energètics».

Segons ha indicat Sáenz de Miera, fins al moment, l’energia s’ha abordat més centrada en el costat de l’oferta i és, des de fa uns anys, que ha donat un gir posicionant-se més del costat de la demanda. Açò es tradueix, segons ha manifestat, en el disseny de plans d’estalvi energètic des d’una òptica més eficient. «Aquest congrés ha de fer de l’energia molt més que un input, ha de ser un element bàsic per al creixement econòmic», ha matisat.

President de l’Associació Espanyola per a l’Economia Energètica (AEEE), Gonzalo Sáenz de Miera: L’economia ha de dir quin és l’enfocament més adequat i la solució als problemes energètics
En aquesta mateixa línia ha reflexionat el degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Vicent Soler, durant la inauguració del congrés, qui ha indicat que la ciència econòmica pot oferir «un salt qualitatiu en les reflexions del mercat de l’eficiència energètica». En aquest sentit, ha precisat que en l’actualitat hi ha una gran dependència del sector exterior, un fet que hauria de canviar a curt terme. Soler ha felicitat, per la seua labor en aquest congrés, a l’equip de treball del comitè organitzador, presidit per la professora d’Economia Financera i Actuarial de la Universitat de València, Dolores Furió, i al president del comitè científic, el catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, Santiago Rubio.

Durant el congrés també s’ha realitzat una taula rodona que ha abordat una anàlisi econòmica de l’última Directiva d’Eficiència Energètica. Aquesta directiva, aprovada en el marc de l’Estratègia Europea 2020, fixa l’atenció en l’eficiència energètica com un dels pilars bàsics per al desenvolupament d’ocupació i un creixement intel·ligent. Segons ha explicat el president de l’AEEE, aquesta directiva ha de traslladar-se jurídicament a l’estat espanyol amb el principal repte que la societat conega millor quins són els costos i el valor de l’energia. En l’actualitat, segons ha precisat Sáenz de Miera, el sector de l’energia és un sector molt regulat i açò confon molt al consumidor final.    

Per part de l’Administració, el director general de l’Agència Valenciana de l’Energia (AVEN), Antonio Cejalvo, ha explicat que l’eficiència energètica constitueix un «pilar fonamental» de la política energètica de la Generalitat Valenciana, i és «clau» per a millorar la competitivitat de les empreses. Segons ha indicat, reduir la factura energètica «té una repercussió molt positiva en la competitivitat de les empreses». En el període 2005-2011 la Comunitat Valenciana ha rebaixat la factura energètica en un 21 per cent pel que fa a anys anteriors, ha precisat Cejalvo.

La conferència de clausura l’ha realitzat el president de Red Eléctrica Española, José Folgado, qui ha advocat per avançar les tecnologies d’emmagatzematge d’energia elèctrica i per potenciar les autopistes elèctriques per a interconnectar mercats nacionals. En aquest sentit, també ha defensat donar prioritat a les fonts energètiques interiors, com l’energia nuclear, respecte a la qual ha proposat estudiar formes de perllongar la vida útil de les centrals espanyoles. Al seu torn, també ha proposat intensificar la electrificatció del país per a disminuir l’ús d’hidrocarburs del transport i, de forma paral·lela, millorar el transport de mercaderies ferroviàries.

Durant els dies de celebració del congrés, les intervencions dels participants i ponents «contribuiran a oferir solucions davant la insostenibilitat del model energètic actual», segons ha precisat la presidenta del comitè organitzador, Dolores Furió.

Més informació sobre el congrés:
VIII Congrés de l’Associació Espanyola d’Eficiència Energètica