Inici / Notícies
NOTíCIES

Interdisciplinaritat i professionalització, claus en les pràctiques externes de Sociologia

«Aquest acte es presenta com una trobada de reflexió conjunta entre tots per a conèixer i millorar la nostra experiència en l’àmbit de les pràctiques externes». Amb aquesta declaració d’Ernest Cano, degà de la Facultat de Ciències Socials, va començar la trobada de centres i tutors de pràctiques externes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Una trobada en la qual s’han donat cita tutors externs de pràctiques, responsables de centres de pràctiques així com professors tutors de pràctiques de la Facultat de *Ciències Socials.

L’estudiant com a figura principal de les pràctiques
En la primera taula inaugural han intervingut Mª Eugenia González, presidenta de la Comissió Acadèmica del Títol de Grau en Sociologia; Miguel Ángel Barberá, director del Departament de Pràctiques en Empresa de la Fundació Universitat-Empresa d’ADEIT de la Universitat de València i Mª José Aradilla, coordinadora de Pràctiques Externes de la Facultat de Cienciès Socials. La presidenta de la Comissió ha destacat que en aquest curs es produeix una situació excepcional, ja que conviuen la primera promoció de grau i l’última de la llicenciatura, plans nous i antics i, a més, ha subratllat la importància que té al creditaje les pràctiques externes: «Interdisciplinaritat i professionalització són valors clau que ofereixen els estudiants de Sociologia. Per contra, hi ha un gran desconeixement dels perfils professionals relacionats amb la sociologia». 

En aquest curs acadèmic han participat en la titulació de Sociologia més de 54 tutors d’empresa i 39 empreses han participat enguany oferint pràctiques externes.
Miguel Ángel Barberá
Per la seua banda el director del Departament de Pràctiques en Empresa d’ADEIT ha destacat la important labor dels tutors d’empresa: «Un dels pilars més importants en les pràctiques és el tutor d’empresa. En aquest curs acadèmic han participat en la titulació de Sociologia més de 54 tutors d’empresa i  39 ‘empreses han participat enguany oferint pràctiques externes». La coordinadora de Pràctiques Externes de la Facultat de Ciències Socials ha incidit en la importància de les pràctiques com a escenari de contacte i motivació: «La figura que ens uneix a tots és l’estudiant, és l’eix entorn del que girem tots».

Mª Jesús Felipe, doctora en Sociologia i Treballadora Social de l’Ajuntament de València, ha oferit als assistents una ponència titulada «Estudiants de Sociologia en pràctiques: un camp sobre el qual debatre». En la seua intervenció ha reiterat la importància de que els estudiants en pràctiques col·laboren amb el treball diari d’un professional de la sociologia: «No tot val en les pràctiques. Acollint a un estudiant en pràctiques tenim l’oportunitat de donar una visió de la sociologia complementària a l’acadèmica. Tenim l’obligació de transcendir i oferir-los camps on moure’s, podem servir-los de pont».

La sessió ha finalitzat amb el lliurament de diplomes a tutors externs de pràctiques, responsables de centres de pràctiques així com professors tutors de pràctiques de la Facultat de Ciències Socials. En el present curs acadèmic aquesta Facultat, en les diferents titulacions que imparteix (Relacions Laborals, Treball Social i Sociologia), ha comptat amb la col·laboració de 265 tutors d’empresa, 87 tutors acadèmics, 570 empreses que han oferit pràctiques i 680 estudiants que han realitzat pràctiques externes.

 

Notícia publicada: 06/06/2014