Inici / Notícies
NOTíCIES

García-Portillo: «L’èxit empresarial és veure créixer als teus professionals»

El president de la Generalitat Ximo Puig va presentar en Adeit el dimarts 3 de novembre el llibre ‘Tecnidex. El fruit del somni d’un emprenedor, del president de la companyia i membre del Patronat de la Càtedra de Cultura Empresarial Manuel García Portillo. En aquesta entrevista, l’empresari i docent del programa de Mentors de la*Càtedra desgrana la seua visió del fenomen emprenedor.

Què és l’èxit empresarial?
Per a TECNIDEX, l’èxit empresarial va més enllà del pur creixement de l’empresa: consisteix a veure créixer als seus professionals, corroborar que segueixen superant noves metes i que ho fan de forma sostinguda, que continuem aportant valor a la societat.

Radica només en l’èxit corporatiu o econòmic?
No, és un tot. Radica en l’harmonia, igual que les orquestres. Tots els instruments han d’estar ben afinats i els concertistes ben entrenats, han de tenir un bon mestre i saber que l’objectiu és captivar als clients, el seu públic.

Quin és la variable principal?
La variable clau, la més bonica però també la més impredictible, són les persones. Ser capaç de liderar a un conjunt de professionals entenent i integrant les seues singularitats és el repte més important de qualsevol líder. Al meu entendre, cal liderar des de la singularitat i la cultura de cada individu, respectant-los i entenent-los.

On queda la responsabilitat social i el compromís en l’èxit empresarial?
La responsabilitat social i el compromís amb la societat és l’ànima del projecte TECNIDEX. Crear un compromís social en l’empresa és humanitzar-la. Per a açò és imprescindible la generositat de tots i cadascun dels integrants del projecte empresarial, la seua implicació en aquesta forma d’entendre i fer les coses.

García- Portillo: «Els emprenedors d’ara estan més formats acadèmicament, són més tecnològics, disposen d’informació a l’instant»
És veritat que els valencians som emprenedors o és un tòpic?Jo sí crec que els valencians som una societat oberta i emprenedora. Comptem amb una llarga tradició exportadora en cítrics que hem reforçat en els últims anys exportant molts més productes, tecnologies i serveis en tots els sectors. A més, rebem a turistes de tot el món, un aspecte que també ens enriqueix.

Enumere només 5 dels principals consells que vostè dóna per a triomfar com a emprenedor
Actitud positiva, respecte a l’equip humà, treball en equip, sentit comú i sentit pràctic, i esforç individual i col·lectiu.

Emprendre és una fi o una forma de vida?
Emprendre és alguna cosa que les persones han de tenir, uns de forma innata i uns altres de forma apresa, per a poder gaudir i abordar nous reptes.

Hi ha diferències entre els emprenedors d’abans i els de ara?
Sí, clar que hi ha diferències. Els emprenedors d’abans eren més quinèsics, més manuals, més autodidactes, menys formats en coneixements acadèmics però amb gran visió. Ací estan Amancio Ortega, o per dir una altra referència, tots els que es van anar a la conquesta d’EUA o Cuba. Els emprenedors d’ara estan més formats acadèmicament, són més tecnològics, disposen d’informació a l’instant. Cada moment té el seu model d’emprenedor en funció del moment viscut, de la seua educació i de la seua cultura.

Què ha canviat?
Fonamentalment les tecnologies, una eina que obri moltes possibilitats però, al meu entendre, amb doble tall. Hui hauríem de cuidar més la sociabilització de l’individu, hem d’entendre que les tecnologies són un mitjà, no una fi. L’emprenedoria hauria de seguir sent humana, l’ésser humà i la seua realització haurien de ser la fi.

Quines són les característiques que converteixen a Tecnidex en la materialització d’un somni?
Si quan somies alguna cosa es converteix en realitat és un bon somni, si no s’aconsegueix es converteix en una frustració.

En aquest camí, l’important és tenir la capacitat de crear i d’aplicar aqueixa creació. Per a nosaltres, TECNIDEX és un bon somni. Vam nàixer amb 900 euros per soci, era una quantitat xicoteta però teníem clar que volíem millorar el sector de la poscosecha hortofrutícola, aportar solucions integrals. Haver sigut capaços de posar el focus en açò i aconseguir-ho ens omple de satisfacció. Hui els fruits, amb ajuda també dels nostres clients i proveïdors, arriben als mercats amb més sanitat i seguretat alimentària que fa 35 anys. Per a açò cal ser perseverants i tenir somnis que siguen generosos i contribuïsquen a millorar la societat en la qual vivim.

La seua empresa sembla modèlica en diversos sentits. Quins destacaria?
TECNIDEX és una empresa química i tecnològica en el sector agroalimentari de poscosecha que a nivell tècnic i industrial destaca per la seua qualitat, innovació, tecnologia punta, internacionalització i servei, sempre al costat dels nostres clients. Un altre valor que ens defineix és l’humà. El model ho construeixen les persones, per tant si TECNIDEX destaca és perquè té una filosofia en la qual en el centre estan les persones, el seu equip humà.

Tots junts seguim construint una història immaculada, amb uns valors sòlids i un projecte que ens il·lusiona i enamora. L’empresa és vital per a la societat civil ja que està formada per persones, és a dir, per empresaris i per empleats, i tots dos són imprescindibles. I, per descomptat, els nostres valors: la cura dels detalls, l’ètica, el compromís i la transparència.

Notícia publicada: 30/10/2015