Inici / Notícies
NOTíCIES

Palao: «Volem que aquesta Universitat siga reflex d’una societat globalitzada i acollidora»

El vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao, va visitar la seu de la Fundació Universitat Empresa ADEIT amb motiu de la inauguració del Programa per a la integració sociolaboral de joves universitaris immigrants, que presenta enguany el seu 7ª edició. Guillermo Palao és catedràtic de Dret Internacional Privat de la Facultat de Dret en la Universitat i recentment va ser nomenat president del Grup de Treball de Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Comissió d’Internacionalització i Cooperació de les Universitats Espanyoles .
Parlem amb ell de la importància de la cooperació per a la Universitat de València, de l’augment d’estudiants estrangers en l’últim curs acadèmic així com del nou repte que es planteja com a president del Grup de Treball de Cooperació Universitària al Desenvolupament de la CICUE.

P: Quin és el percentatge d’estudiants estrangers en la Universitat de València en aquest curs acadèmic?
G.P.: En termes generals, en grau tenim actualment un 10% d’estudiants estrangers entre Erasmus i estudiants internacionals. Els estudiants Erasmus representen, concretament, entorn al 6% i els estudiants internacionals entorn al 4%. En postgrau el percentatge d’Erasmus és menor i el d’estudiants internacionals és major: la mitja ronda entorn al 20%. Aquestes xifres són superiors encara que semblants a les de les universitats del nostre entorn i grandària.

P: Com evoluciona aquest percentatge d’estudiants estrangers? Creix o disminueix?
G.P.: Creix. El nombre d’estudiants del programa Erasmus va augmentar de forma significativa en el seu moment i ara creix de forma molt gradual. Actualment, gràcies al programa Erasmus+, als estudiants estrangers de grau se li sumen els de postgrau i doctorat. La difícil conjuntura actual fa que els estudiants mediten molt més quina serà la seua destinació: volen apostar per la formació que els oferisca les millors competències globals i la Universitat de València és una molt bona aposta en aquest sentit. El fet que siguem la segona universitat a Europa en recepció d’estudiants Erasmus i la quarta en emissió, que tinguem programes internacionals per a acollir estudiants o programes de beques com els que tenim, que beneficien a centenars d’estudiants d’altres països, no és gratuït. És el nostre compromís com a universitat i representa la nostra voluntat de voler una institució molt internacionalitzada. 

El nombre d’estudiants estrangers a la Universitat augmenta cada any.
Guillermo Palao
P: Quina política desenvolupa la Universitat en relació amb aquest col·lectiu d’estudiants?
G.P.: L’aposta internacional de la Universitat sempre ha estat present. En aquest sentit, potser el moment més important va ser a partir de l’època democràtica en la qual tota Espanya i concretament València i la seua universitat comencen a teixir unes xarxes de convenis molt més extensa. Com a polítiques d’internacionalització dins de la Universitat de València, el nostre objectiu, com el de totes les universitats, és atraure talent per als nostres estudis. I ho volem fer així perquè volem seguir creixent com a universitat i està dins del nostre ADN. La Universitat de València està en una posició de lideratge respecte a la resta d’universitats. I açò és una gran responsabilitat, perquè hem de seguir mantenint aquest nivell i hem de seguir donant la visibilitat exterior que es mereix aquesta institució.
La millor forma de tractar a l’alumnat de fora de València és integrar-lo amb total normalitat en totes les activitats culturals, esportives… en totes les iniciatives que s’ofereixen a tota la comunitat universitària. Lògicament en la Universitat s’organitzen sessions d’acolliment per als estudiants estrangers i aquests tenen una atenció privilegiada per part del Vicerectorat de Relacions Internacionals i les oficines de relacions internacionals de les facultats. La idea és que al final siguen un més dins de tot el col·lectiu d’estudiants de la Universitat i no creen entre ells grups tancats.

P: Quin és l’objectiu d’aquest programa d’integració sociolaboral en concret?
G.P: Aquest programa permet als estudiants entrar en contacte amb la realitat social valenciana, és a dir, no passar com a un estudiant més sinó, fins i tot, conéixer la nostra realitat valenciana millor que els estudiants que vénen d’altres països.

P: Recentment va ser nomenat president del Grup de Treball de Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Comissió d’Internacionalització i Cooperació de les Universitats Espanyoles (CICUE) Què va suposar per a vostè aquest nomenament?
G.P.: Es tot un honor i un orgull representar a les universitats espanyoles en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, davant el Consell de Cooperació al Desenvolupament del Ministeri d’Afers exteriors i Cooperació (MAEC) i a més coordinant les polítiques de cooperació al desenvolupament de les universitats. És un repte molt apassionant i compte amb un equip excel·lent, que té una llarga trajectòria i també amb companys d’altres universitats. És una gran oportunitat, que se m’ofereix tant a mi com a la Universitat de València ja que, a més, aquesta universitat és una de les majors ajudes oficials que aporten al desenvolupament de totes les universitats espanyoles. La seua aposta, tant en els seus propis estatuts com en les línies estratègiques de la Universitat, ha tingut un reconeixement per part de la resta d’universitats públiques d’Espanya tenint aquesta presència en aquest grup de treball. Volem que aquesta universitat siga el reflex de la nostra societat, globalitzada, receptora i acollidora. 

Al llarg de la sessió inaugural de la 7ª edició del Programa per a la integració sociolaboral de joves universitaris immigrants, Guillermo Palao va recalcar davant els estudiants l’oportunitat que cursos com aquest els ofereix en la seua formació: «Aquest curs us va permetre entrar en contacte amb la realitat social valenciana, no passar com un estudiant més sinó, fins i tot, conèixer la nostra realitat millor que els estudiants que vénen d’altres províncies de fora de València. Estem molt orgullosos que hàgeu triat a la Universitat de València com a seu dels vostres estudis per a créixer tant professional com personalment en un entorn global». 
En l’acte d’inauguració li van acompanyar el director de la Fundació Universitat Empresa, Antonio Aracil i la llicenciada en Psicologia i participant en l’anterior edició d’aquest programa d’integració, Gabija Aladavicicute, que va animar als estudiants al fet que s’implicaren en la seua participació en aquest programa. 

Notícia publicada: 11/11/2014