Inici / Notícies
NOTíCIES

L’estudiant de pràctiques Francisco Gimeno ens conta la seua experiència en l’IVO

L’estudiant del Grau en Biologia de la Universitat de València va triar el Laboratori de Biologia Molecular de l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) com a lloc on realitzar les seues pràctiques curriculars. Durant tot aquest període, que considera «molt important per al seu futur professional», es formarà no només a l’àmbit acadèmic, realitzant diferents tasques d’anàlisi, sinó també, subratlla, «adquirirà competències bàsiques per poder realitzar-se i enfrontar-se al món laboral».

L’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) és una institució a l’avantguarda de la recerca científica de gens per a la detecció de tumors cancerígens. El doctor López-Guerrero, cap clínic del Laboratori de Biologia Molecular i tutor de pràctiques de Francisco Gimeno, assenyala que la labor d’aquesta unitat de recerca «té un vessant assistencial: donem suport als serveis de l’hospital, a Oncologia, Dermatologia, Anatomia Patològica, per precisar el diagnòstic del càncer que pateixen els pacients. I després, a banda, tenim un vessant més orientat a la recerca: portem l’adreça científica del Biobanc de la Institució i participem amb els clínics per realitzar projectes de recerca».

Per què vas triar aquestes pràctiques?
Francisco Gimeno (F.G.). Vaig escollir les pràctiques en la Fundació Institut Valencià d’Oncologia perquè m’agradaria en un futur dedicar-me a la recerca oncològica i a resoldre problemes d’aquesta índole. És la primera vegada que realitze pràctiques en una empresa i que entre en un laboratori professional, a part dels laboratoris de la Universitat. L’experiència està sent molt satisfactòria.

Creus que apliques els coneixements adquirits durant la carrera?
F.G. Sí, en aquest laboratori he aplicat la gran majoria de les coses que ens han ensenyat en la carrera al llarg d’aquests anys. I per això em serveix molt a nivell acadèmic, perquè les estic posant en pràctica de debò i en un laboratori professional.

Per què creus que és important que institucions com l’IVO, amb tanta presència en la societat, ofereixen aquesta oportunitat als estudiants?
F.G. Pense que la inclusió de les institucions és molt important per a la Universitat, sobretot per fer els treballs pràctics. Concretament la Fundació IVO té un paper molt important perquè és un centre d’alt prestigi.

Consideres que és important el període de formació pràctica?
F.G. Les pràctiques són una de les coses més importants que podem fer en la carrera, perquè ens van a ensenyar al que ens anem a dedicar, el món laboral en si.

Què destacaries de la labor que realitzeu en el laboratori?
F.G. És un pas clau, s’estalvien moltíssims traumes per a les persones. És molt important per saber el tipus de carcinoma que podem trobar, per saber de debò si un tumor es pot guarir o tractar de diferents formes, ja no només amb l’extracció, sinó també amb quimio dirigida o radia dirigida.

Quina funció té en aquesta experiència el tutor de pràctiques?
F.G. Un tutor és essencial perquè t’explique, al principi, com funciona tot però també és molt important la gent amb la qual treballes que és amb la qual vas a compartir, ja no només a l’àmbit acadèmic sinó també a l’àmbit personal. Quan vaig arribar, el meu tutor em va ensenyar, pas a pas, el procés de la mostra, una vegada arriba fins que s’emet l’informe i a través de l’explicació de què és el que realitza cada aparell, què es va a extreure de cada aparell i la seva seqüència.

Què destacaries d’aquesta experiència preprofessional?
F.G. Les pràctiques aquí en l’IVO m’han servit per reflexionar i pensar que m’agrada bastant l’àmbit de l’oncologia i la recerca del càncer. En un futur, m’agradaria seguir formant-me fins a on pugui arribar i també a l’hora de posar-me a treballar, en qualsevol tipus de laboratori per després poder ser un bon professional d’aquesta matèria.

YouTube Preview Image

 Entrevista publicada: 09/12/2014