Inici / Notícies
NOTíCIES

València, capital mundial de la investigació operativa: congreso Euro 2018

Prop de 2.500 experts en investigació operativa, procedents de 77 països, es reuneixen a València a partir del passat diumenge, i fins al dimecres 11, per a abordar els últims avanços de la disciplina. Serà en el marc del Congrés Internacional Euro 2018, organitzat conjuntament per la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

La recerca operativa es troba en la frontera entre les matemàtiques, l’enginyeria, la informàtica i l’economia, entre altres àrees, i s’encarrega d’aplicar mètodes complexos d’optimització a la resolució de problemes que sorgeixen en la gestió de grans sistemes en diversos àmbits, tals com la indústria, l’economia, el comerç o la salut, entre molts altres. Durant el congrés s’analitzarà l’optimització de la cadena de subministrament, la logística i el transport, la producció, els inventaris, la gestió de la qualitat, finances i vendes, entre molts uns altres temes.

El president de la Generalitat Valenciana va reconèixer el treball de la Fundació ADEIT, al costat de la Universitat de València i la UPV, en l’organització d’aquest esdeveniment, en el qual han participat set professionals de ADEIT durant els dos últims anys

També es parlarà sobre l’aplicació de la recerca operativa per a la gestió eficient de grans infraestructures, com a ports o aeroports; la seua importància per a millorar la producció industrial; o, ja en l’àmbit de la salut, optimitzar els horaris de quiròfans o la gestió del personal mèdic dels centres hospitalaris.

“La importància de l’Euro 2018 rau en la quantitat d’investigadors, experts de 77 països, que treballaran tant en una cinquantena de sessions en paral·lel com en sessions plenàries amb la participació de figures tan destacades com amb la rectora del MIT, Cynthia Barnhart, experta mundial en logística de transport aeri”, explica Ramón Álvarez-Valdés, catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València i co-organitzador del congrés.

La primera edició d’aquesta trobada es va celebrar en 1975. Des de llavors, s’han desenvolupat 28 edicions d’aquest congrés –el de València serà la 29– i Euro 2018 s’ha consolidat com la “via idònia” per a establir noves col·laboracions entre grups de recerca de tot el món.

La inauguració d’Euro 2018 va tenir lloc el passat diumenge en el saló d’actes de l’edifici Nexus de la Universitat Politècnica de València. Va comptar amb la participació de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; el rector de la Politècncia, Francisco Mora; i el president de la Generalitat, Ximo Puig. Mavi Mestre va afirmar que la Universitat de València està “orgullosa” d’albergar aquest congrés, que reuneix a les 32 societats nacionals de recerca operativa. “València és una ciutat increïble i la nostra Universitat és part del seu passat, present i futur. Un futur basat en la ciència i la tecnologia arrelat en la nostra història, tradicions i el nostre entorn natural”, va afirmar la rectora de la Universitat de València durant les seues paraules. Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va agrair la vocació científica i professional dels assistents a aquest congrés, centrat en una matèria molt relacionada amb aspectes de la vida quotidiana, entre els quals va destacar el canvi climàtic, la seguretat en carreteres i transport aeri o l’organització de processos en centres hospitalaris.
 
Més de dos anys de treball en l’organització del congrés
Així mateix, el president de la Generalitat Valenciana va reconèixer el treball de la Fundació ADEIT, junt a la Universitat de València i la UPV, en l’organització d’aquest esdeveniment. Set persones del Departament de Congressos d’ADEIT han treballat durant els últims dos anys en aquest congrés internacional, des de la preparació de la candidatura fins a la seua execució. Entre altres grans xifres, més de 2.500 acreditacions, la reserva de 66 sales paral·leles o la contratació de 50 persones com a personal auxiliar donen mostra de la magnitud de l’esdeveniment.

Women in science, dilluns amb la rectora del MIT
En el marc d’aquesta trobada, se celebrarà a més la primera edició de Women in Science, un esdeveniment que posa el focus en les dones científiques i en la seua història al llarg del temps. Serà el dilluns, a les 17:45, també al saló d’actes de l’edifici Nexus.

Women in Science comptarà amb unes ponents d’excepció: Cynthia Barnhart, rectora del MIT i professora d’Enginyeria de la Fundació Ford; Elena Fernández, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya; Nuria Oliver directora de Data Science Research en Vodafone -per streaming-; i Maria Gracia Speranza, presidenta de la Federació Internacional de Recerca Operativa (IFORS, en les seues sigles en anglès) i professora de la Universitat de Brescia. Totes elles explicaran les seues experiències en el marc d’aquesta xarrada denominada ‘El paper de la dona en Ciència i Tecnologia: passat, present i futur’. Així mateix, durant aquest esdeveniment hi haurà una exhibició fotogràfica que destacarà a les dones més importants en el sector de la ciència i de la tecnologia a través de la història. L’exposició està organitzada per David Ibáñez i Nuria Carrasco, president i secretària respectivament de l’Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera (ASSTEC).

Notícia publicada: 06/07/2018