Inici / Notícies
NOTíCIES

200 experts internacionals exposen a València les últimes teories sobre física de partícules

Més de 200 científics de tot el món es reuneixen aquesta setmana a València per a discutir els principals avanços en les teories que descriuen el funcionament de la naturalesa i en les quals proposen l’existència de ‘nova física’. Es tracta de Planck 2016, una reunió internacional que se celebra per primera vegada a València organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), centre d’excel·lència Severo Ochoa pioner en l’estudi de les partícules elementals.

D’allò més gran al més xicotet. De la detecció d’ones gravitacionals a la cerca de noves partícules en el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN. Més de 200 científics de tot el món es reuneixen aquesta setmana a València per a discutir els principals avanços en les teories que descriuen el funcionament de la naturalesa i en les quals proposen l’existència de ‘nova física’. Es tracta de Planck 2016, una reunió internacional que se celebra per primera vegada a València organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), centre d’excel·lència Sever Ochoa pioner en l’estudi de les partícules elementals.

La conferència internacional ‘From the Planck Scale to the Electroweak Scale (Planck 2016)’ és la número 19 d’una sèrie iniciada per diverses xarxes europees de recerca en física teòrica de partícules. La conferència ha estat inaugurada avui pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el director de l’IFIC, Juan José Hernández, en un acte celebrat a la seu de la Fundació Universitat-Empresa (ADEIT), on es desenvolupa la conferència fins al divendres 27 de maig.

Les partícules elementals que constitueixen tot el que veiem i les seues interaccions es descriuen en l’anomenat Model Estàndard, teoria que es va completar amb el descobriment del bosó de Higgs en 2012. No obstant açò, queden moltes qüestions obertes relacionades amb les propietats dels neutrins, la naturalesa de la matèria fosca o la possible existència de noves partícules no descrites per aquest model.

Aquests són alguns dels temes que es tracten en aquesta conferència, que arreplega 170 presentacions en un atapeït programa. L’observació en 2015 d’una anomalia en certes col·lisions del LHC, que alguns interpreten com el senyal de l’existència d’una nova partícula, és un dels temes que més atenció atrauen en Planck 2016. Representants dels experiments del LHC presentaran resultats a València, amb el LHC recentment iniciat i esperant més dades per a confirmar o desmentir aquest fet.

La conferència internacional Planck 2016 està organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), amb el suport de la Secretaria d’Estat de R+D+i del Ministeri d’Economia i Competitivitat i del propi IFIC a través del programa Severo Ochoa de Centre d’Excel·lència.
Un altre dels temes destacats és la cerca de matèria fosca, que compon una cambra de l’Univers però la naturalesa del qual es desconeix encara. Diferents experts mostraran les últimes teories sobre quin tipus de partícula podria constituir aquesta nova forma de matèria i com detectar-la. Les candidates més populars són les WIMPs (acrònim anglés de ‘partícula massiva que interactua feblement’), encara que hi ha altres opcions, com ara partícules més lleugeres (axions) o l’existència d’un nou tipus de neutrí.

Planck 2016 també té un lloc per al descobriment científic de l’any, la detecció, un segle després de la seua predicció per Albert Einstein, d’ones gravitacionals: ondulacions de l’espai-temps provocades en esdeveniments molt violents al cosmos, com per exemple el xoc de dos forats negres. Aquest va ser el cas de les ones gravitacionals captades per l’experiment LIGO. Alicia Sintes, responsable de l’únic grup espanyol en la col·laboració científica que va realitzar la troballa i membre del seu comitè directiu, presenta el descobriment.

Una altra presentació esperada és la de les dades del període complet de funcionament de Planck, el satèl·lit de l’Agència Espacial Europea que, entre 2009 i 2013, va captar la imatge més remota i precisa de l’Univers primitiu mitjançant l’estudi del fons còsmic de microones. La física de neutrins, el bosó de Higgs i altres teories que proposen l’existència de física més enllà del Model Estàndard com la teoria de cordes o la supersimetria, tenen també una destacada presència en Planck 2016.

La conferència internacional Planck 2016 està organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), amb el suport de la Secretaria d’Estat de R+D+i del Ministeri d’Economia i Competitivitat i del propi IFIC a través del programa Severo Ochoa de Centre d’Excel·lència.

Més informació i contacte:
Planck 2016

Notícia publicada: 23/05/2016