Inici / Notícies
NOTíCIES

El perfil matemàtic està de moda en les empreses

«L’essència de les matemàtiques no és fer les coses simples complicades, sinó fer les coses complicades simples», segons el professor Stanley Gudder del departament de Matemàtiques i Ciència Computacional de la Universitat de Denver.

Francisco Martínez, del Servei d’Estadística de l’Ajuntament de València, va insistir que necessiten estudiants amb capacitat d’aprendre de forma autònoma i que comprenguen que la implicació del perfil matemàtic varia en les diferents etapes del treball.

Aquesta capacitat de simplificar les coses més complicades és el punt en comú de tots els perfils professionals que divendres passat es van presentar en la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València en el marc de la jornada promoguda per ADEIT sota el títol ‘ADEIT en el teu centre’. En ella van participar, a més del degà del centre, diferents empreses i entitats que compten amb persones llicenciades en matemàtiques en les seues plantilles.

Més enllà de la docència, existeixen molts perfils professionals que poden desenvolupar les persones graduades en matemàtiques. «El perfil matemàtic està de moda», va assenyalar en aquest sentit el degà de la Facultat de Ciències Matemàtiques, Juan Monterde, qui va qualificar als qui estudien Matemàtiques com a «persones versàtils i amb gran capacitat per treballar amb abstracció». Entre els camps professionals, va apuntar al treball amb models de gestió i programació o en l’àmbit de l’estadística, entre uns altres.

Francisco Martínez, del Servei d’Estadística de l’Ajuntament de València, va enumerar les diferents funcions que es realitzen en el seu departament com la participació en les accions estadístiques i el disseny d’estudis de mostreig així com de la xarxa municipal de participació ciutadana. D’aquesta manera, Martínez va insistir que necessiten estudiants que coneguen els programes estadístics, que sàpiguen treballar en equip, amb capacitat d’aprendre de forma autònoma i que comprenguin que la implicació del perfil matemàtic varia en les diferents etapes del treball.

Rafael Beneyto, de Caixa Ontinyent, va explicar l’alumnat aprendrà a identificar riscos i a utilitzar eines per litigar-los amb sistemes de gestió, eines amb funcions i algorismes

Rafael Beneyto, de Caixa Ontinyent, va oferir pràctiques en el departament de Riscos de l’única caixa d’estalvis valenciana que existeix actualment. Durant les pràctiques, l’alumnat aprendrà a identificar riscos, així com a utilitzar eines per litigar-los a través de sistemes de gestió, eines amb funcions i algorismes. «Per això, necessitem a persones que sàpiguen adaptar-se a l’organització, amb coneixements i domini de l’estadística i que sàpiguen mantenir la confidencialitat», va assenyalar Beneyto.

Vanesa Cárcel, d’Auren Consultoria, va destacar que cada vegada està més demandat el perfil del matemàtic. «Nosaltres busquem estudiants interessats al món de l’empresa. El sector de la consultoria no és repetitiu, sinó que cada dia tractes una realitat diferent, la qual cosa aporta molta riquesa personal ja que has de bregar amb tot tipus de problemàtiques», va explicar Cárcel.

Vanesa Cárcel, d’Auren Consultoria, va assenyalar que busquen estudiants interessats en el món de l’empresa ja que el sector de la consultoria cada dia es una realitat diferent fet que aporta molta riquesa personal

D’altra banda, Celestino Alcocer, d’Iberdrola, va explicar que la informació mai s’havia tingut de manera «tan precisa» com ara, per la qual cosa el Grau en Matemàtiques «està servint per canviar el paradigma de les empreses», va assenyalar.

Aquestes són algunes de les empreses que, el passat any, van acollir als 112 estudiants que van realitzar pràctiques curriculars i extracurriculars, mitjançant les quals l’alumnat va poder descobrir que hi ha altres perfils de treball a més del de la docència.

Finalment, Antonio Aracil, el director gerent de la Fundació ADEIT, va assenyalar que entendre la lectura com les matemàtiques «són els dos pilars d’un país». Per això, ADEIT «sempre estarà al vostre costat perquè estigueu més prop del mercat de treball i de la formació contínua», va finalitzar.

Notícia publicada: 30/04/2018