Inici / Notícies
NOTíCIES

Naix la primera Falla Immaterial de la mà de la Universitat de València

Conèixer el que la societat opina sobre les Falles tenint com a eines les xarxes socials i el big data. Aquestes són els dos pilars fonamentals de la Falla Immaterial, un projecte pioner presentat en el Centre Cultural La Nau i promogut per Emilio Soria i Francesc Grimaldo, professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València.

«Les Falles són la nostra festa, una festa oberta; són les festes del nostre poble i per això volem impulsar una falla social i inclusiva», va comentar Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística dela Universitatde València. D’aquesta manera, la institució queda lligada definitivament a la festa, va afirmar la vicerectora. «Parlar de Falles i Universitat abans era un oxímoron, però la participació entre tots dos ara és innegable», va indicar Pere Fuset, regidor de Festes en l’Ajuntament de València.

Per a “escoltar’’ a la gent, la falla immaterial analitzarà els termes que més s’utilitzen en Twitter i Facebook amb el hastag #fallaimmaterial i en la seua pàgina web (fallaimmaterial.com) i anirà construint un núvol de paraules –depenent de si s’utilitzen més o menys– amb la qual s’acabarà conformant una falla. «Aquesta proposta servirà per a tindre dades i créixer com a poble, com a ciutat, com a festa; per a València és una oportunitat», va explicar Grimaldo.

Depenent de la paraula que s’utilitze, aquesta passarà a formar part d’una o d’una altra falla ja que hi haurà quatre disponibles: una Falla Gran, que mostrarà els termes des del dia 6 de febrer fins al pròxim 19 de març, una Falla Infatil, composta solament per icones, una Falla Efímera, que solament aglutinarà els termes de determinades hores, i una falla en valencià, que aposta per les paraules més utilitzades en valencià.

Com a curiositat, també hi haurà tant una paraula com una icona que es convertiran en el ‘’ninot indultat’’ i que dependran de la participació de la gent. Així mateix, les persones que interactuen amb la #fallaimmaterial podran descarregar-la i ‘’plantar-la’’ en qualsevol part del món el que la localitzarà en el mapa i podrà seguir creixent. «Proposem que utilitzem la intel·ligència artificial i que construïm una cosa sense límits», va assenyalar Grimaldo.

Com a colofó, la Falla Immaterial tendrá la seua pròpia cremà: les quatre falles prendran la seua forma definitiva el dia 19 de març i podran ser descarregades i impreses en una fulla de paper per a cremar-se lliurement per part de les falles col·laboradores d’aquest projecte. Per descomptat, també hi haurà una cremà virtual que convertirà aquesta proposta en ‘’cendres virtuals’’ i que podrà ser vista obertament des de la web i els perfils socials dela Falla Immaterial.

ADEIT com a col·laborador
‘La Falla Immaterial’ compta amb el suport institucional de la Fundació ADEIT Universitat-Empresa així com de la Universitat de València (el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València), la Junta Central Fallera, l’Ajuntament de València (regidories de Joventut i de Cultura Festiva), l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, l’EMT de València i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, a més del patrocini d’entitats com a Arròs Dacsa, Destil·leries Tennis, Clínica IVI, Datomedia, NEV Coaching, Grup CAPS, Toprun.es i Taverna Alkázar.

Notícia publicada: 07/02/2017