Inici / Notícies
NOTíCIES

Antonio Rico és recordat com «visionari» de les relacions universitat-empresa

ADEIT ha acollit l’acte homenatge al que president del Consell Social de la Universitat de València (1985-1995) i primer president de ADEIT, Antonio Rico, i que va morir el passat mes de febrer. A aquest homenatge, organitzat per un grup de personalitats i amics relacionats amb el seu entorn empresarial, van assistir familiars, amics i els principals representants de la societat política, econòmica, social i universitària dels anys d’esplendor professional d’Antonio Rico, entre 1984 i 1995.

Durant l’acte homenatge, Alfonso Maldonado, membre del Consell Social de la Universitat de València i del Patronat d’ADEIT i que va intervenir en representació del president d’ADEIT, va remarcar la figura d’Antonio Rico com un «visionari» que va apostar «com pocs» per la cooperació de la Universitat de València amb el seu entorn en els deu anys que va estar al capdavant del recién creat Consell Social de la Universitat.

Gran promotor en la creació de ADEIT

Tots els ponents i amics d’Antonio Rico van coincidir a destacar la seua honestedat i transparència en la negociació; la seua responsabilitat, honradesa i integritat en la gestió pública i la seua amabilitat, educació i qualitat humana
Maldonado va destacar el paper d’Antonio Rico en la fundació d’ADEIT que va ser la primera fundació que es va crear a la Comunitat Valenciana com instrument de vinculació universitat-empresa. En aquest sentit, va subratllar la necessitat de preservar la memòria d’Antonio Rico que, com president, va fer partícip a ADEIT d’uns valors i mereixements individuals que han de «nodrir i enriquir els principis que inspiren la seua missió en benefici de les noves generacions, el emprenedoria i la innovació».

Tots els ponents i amics d’Antonio Rico van coincidir a destacar la seua honestedat i transparència en la negociació; la seua responsabilitat, honradesa i integritat en la gestió pública i la seua amabilitat, educació i qualitat humana envers els seus subordinats. Així ho va remarcar també Ana Botella, en nom del comitè organitzador. Botella va compartir amb Rico els seus primers anys professionals dels quals va destacar la importància que atorgava al treball en equip. «Antonio Rico tenia una habilitat innata perquè tots ens sentírem part del projecte», va subratllar. A més, també va reconèixer que amb Antonio Rico la Comunitat Valenciana «començava a estar en cotes molt altes de progrés, pel que li devem gratitud i perseverança».

Per la seua banda, el Rector de la Universitat de València (1984-1994), Ramon Lapiedra, va destacar la implicació de Rico al capdavant del Consell Social de la Universitat. «Antonio Rico va assumir amb rapidesa la normalitat de funcionament que exigiria la importància d’una labor que li estava encomanada per llei donant una resposta valedora de cooperació universitat-empresa», va indicar Lapiedra.

Antonio Rico, impuls a la innovació
Promotor de la innovació des de tots els seus àmbits, va viure els anys clau de la transició democràtica des de llocs d’alta responsabilitat. Entre alguns dels seus principals mèrits, el dissenyador industrial i gràfic Nacho Lavernia va subratllar que si el disseny valencià és avui una realitat «seriosa i estable» amb professionals preparats i empreses competitives és «gràcies a la visió innovadora i la capacitat de treball d’Antonio Rico i de tot el seu equip. Ells van saber veure la necessitat, crear les condicions i donar l’impuls necessari perquè el disseny s’engegarà i es consolidara».

Durant l’acte, el director de l’Institut Tecnològic del Calçat INESCOP, César Orgilés, va destacar el tarannà d’Antonio Rico en la seua aposta per la innovació i l’especialització tecnològica. En aquest sentit, José Vicente González, president de CIERVAL, va indicar que, en aquests anys d’obertura de la Comunitat Valenciana, la gran aportació d’Antonio Rico va anar la consecució d’una «innovació organitzada que de veritat assorta efecte». «Fins a la seua arribada, les empreses valencianes havien perdut el nord. Es venien productes massa cars per al que s’oferia. Des d’IMPIVA es va aconseguir que açò canviara i que els empresaris sentírem aquest organisme públic com ‘la casa dels empresaris’», va aprofundir González.

En aquesta mateixa línia va intervenir el professor d’Economia Aplicada de la Universitat de València, Andrés García Reche, que va afirmar que l’èxit de la política de la Generalitat Valenciana en aqueixos primers anys de transició es va deure a persones com Antonio Rico que van creure en un projecte col•lectiu i modernitzador. García Reche va afalagar la figura d’Antonio Rico al que va recordar com un «servidor públic». També va reconèixer el suport de les empreses en aquesta època, ja que «si no hagueren dipositat la confiança en els professionals que dirigirien aquest projecte innovador «gens haguera estat possible».

Notícia publicada: 25/10/2013