Inici / Notícies
NOTíCIES

Carlos Bertomeu, Air Nostrum: «Si no tens bones persones, no tens bones empreses»

L’equip és part fonamental de l’èxit empresarial. Aquesta va ser una de les recomanacions que el president de Air Nostrum i nou director acadèmic de la Càtedra de Cultura Empresarial va llançar als estudiants de la 17 edició de Qui pot ser empresari? durant la inauguració d’aquest curs. «Si no tens bones persones, no tens bones empreses», va assegurar.

Sota el títol La cooperació empresarial com via per a crear empreses en sectors madurs, el nou director de la càtedra va oferir la conferència inaugural del curs Qui pot serempresari?, en la qual va resumir la seua experiència empresarial i les claus del seu èxit.

El president de la Càtedra de Cultura Empresarial, Carlos Pascual, i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, van participar en l’acte inaugural. Carlos Pascual va donar la benvinguda als nous estudiants que s’aproximaran, durant els pròxims 6 mesos, a la realitat empresarial de la mà d’alguns dels empresaris més rellevants de la Comunitat Valenciana. «No es tracta d’ensenyar-vos comptabilitat o lleis, es tracta que percebre què és emprendre, com viu un empresari, com dorm amb l’empresa en el seu cap», va explicar Carlos Pascual als estudiants. Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo va destacar el caràcter pioner de la Càtedra i va reiterar el suport de la Universitat al empresariat de la Comunitat Valenciana: «les empreses sou part de la societat civil i si hi ha una universitat compromesa amb l’empresa aqueixa és la Universitat de València gràcies a ADEIT i a la Càtedra».

Competir vs complementar

Carlos Bertomeu va compartir en la seua conferència idees sobre com pot funcionar la cooperació empresarial com avantatge competitiu en alguns mercats, enfront de l’estratègia de confrontació. Com exemple, la relació d’Iberia amb Air Nostrum com a aliança per a crear valor. A partir d’aquesta experiència, Carlos Bertomeu va assegurar davant els estudiants de Qui pot ser empresari? que la clau de l’èxit d’un projecte de cooperació empresarial es recolza en l’equilibri i en la creació de valor. Segons Bertomeu, perquè el projecte de cooperació servisca «ha d’haver un win-win, una situació en la qual ambdues parts guanyen, un interès mutu que sorgisca que ambdues empreses obtinguen més valor juntes que per separat».

«Cal tenir clar que en una aliança no es va a competir, es va a complementar»
«Cal tenir clar que en una aliança no es va a competir, es va a complementar», va concloure Bertomeu, que va explicar als assistents que les aliances empresarials generen avantatges competitius tals com el reforçament de marca, l’augment de massa crítica, oportunitats de nous serveis per la combinació de recursos i la generació de sinergies, així com excel·lència per les transferències de tecnologies i know how.

Notícia publicada: 24/02/2016