Inici / Notícies
NOTíCIES

La transferència tecnològica, clau per a l’avanç de l’economia valenciana

Les relacions amb l’entorn i la transferència tecnològica són alguns dels aspectes que, segons l’informe sobre les ‘Contribucions socials i econòmiques de les universitats valencianes’, presentat aquest dilluns a València, han de millorar-se per a propiciar l’avanç de la societat i economia valencianes. No obstant això, malgrat la debilitat en la transferència, el document constata que les cinc universitats públiques valencianes han doblegat la seua producció científica des de 2002, i se situen per sobre de la mitja espanyola en publicacions i patents.

La societat valenciana rep 1,9 euros per cada euro invertit en el sistema públic de les universitats valencianes

Més universitaris amb ocupació
Una altra de les conclusions destacades de l’informe és que el nombre d’universitaris que treballen en les empreses valencianes quasi s’ha triplicat en menys de dues dècades.
Durant l’acte, que ha comptat amb la presència dels cinc rectors valencians i del president de la Generalitat, Alberto Fabra, s’ha apuntat que, malgrat la crisi, el volum d’universitaris ocupats a la Comunitat Valenciana ha augmentat un 8,4%, amb el que ja representen el 26,1% dels ocupats. Malgrat això, la taxa d’atur universitari arriba al 14,7% i el percentatge de titulats sobrequalificats en les seues ocupacions, el 28%.

El nombre d’universitaris que treballen en les empreses valencianes quasi s’ha triplicat en menys de dues dècades

La societat rep el doble d’allò invertit
La societat valenciana rep 1,9 euros per cada euro invertit en el sistema públic de les universitats valencianes. Segons es desprèn de l’informe, la rendibilitat fiscal que obté el sector públic al finançar l’ensenyament universitari valencià és de 10,6% en el cas dels llicenciats i de 5,9%, en el dels diplomats. Entre les dades no quantificables en termes econòmics, l’informe mostra que les universitats públiques de la Comunitat Valenciana generen també grans contribucions en àmbits que van més enllà de l’estrictament econòmic. Alguns exemples d’això són l’efecte positiu de l’educació universitària pel que fa als hàbits de vida saludables, la participació social i política, així com el seu paper modulador de les desigualtats entre homes i dones en l’àmbit laboral.

L’informe ‘Contribucions econòmiques i socials de les universitats públiques valencianes’ actualitza l’estudi que va realitzar l’Ivie en 2009. A més, suposa un exercici de rendició de comptes a la societat que finança bona part de les seues activitats. L’Informe i el resum executiu amb els seus principals resultats poden descarregar-se en la web: http://bit.ly/WJnKr5