Inici / Notícies
NOTíCIES

Especialistes asseguren que els animals de companyia poden evitar patir una depressió

«Un animal de companyia pot salvar-te d’una depressió». Així de contundent es mostra Laura Dolz, professora titular del departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València, amb qui hem parlat amb motiu del Màster Propi en Intervenció assistida amb animals: els animals com a recurs en teràpia, educació i oci, que codirigeix.

El gos, el cavall, el dofí, l’ocell o el peix ajudaran al fet que una teràpia siga més efectiva perquè produirà més motivació per a la persona que la rep, sempre que a aquesta li agrade aquest animal
«La companyia de qualsevol animal no pot mesurar-se ni comparar-se amb res. Existeixen especialistes que recomanen tindre un gos, un gat, un ocell, qualsevol animal que t’agrade perquè, encara que és una responsabilitat, també és una il·lusió que algú t’espere quan arribes a casa», explica.

El gos, el cavall, el dofí, l’ocell o el peix ajudaran al fet que una teràpia siga més efectiva perquè produirà més motivació per a la persona que la rep, sempre que a aquesta li agrade aquest animal. «Eixa és la condició fonamental», assenyala Dolz.

Normalment, els més xicotets són els que més gaudeixen d’aquestes activitats ja que «innatament no tenen por i treballem l’empatia, el reconeixement de sentiments i emocions, així com les necessitats de l’altre», conta la codirectora.

El màster tracta tres tipus de teràpies fonamentalment: amb gos, amb cavall i amb dofí. Aquestes teràpies a penes tenen diferències, explica la codirectora del màster, a excepció que una es realitza en el mitjà aquàtic, la qual cosa contribueix a millorar la psicomotricitat dels xiquets amb aquest tipus de problemes. No obstant això, el gos –explica Dolz– és el que més gaudeix amb la gent, entén els senyals humans i té una atenció focalitzada en la persona, a més de ser molt menys costós econòmicament.

El gos –explica Dolz– és el que més gaudeix amb la gent, entén els senyals humans i té una atenció focalitzada en la persona, a més de ser molt menys costós econòmicament en una teràpia

La intervenció amb animals, una assignatura pendent
La interacció amb animals continua estant molt allunyada en l’actualitat. «Sí que és cert que a poc a poc des de l’àmbit polític s’estan fent coses, però és la nostra assignatura pendent», explica la codirectora. «Encara existeix molt rebuig social. Hi ha xiquets que no han tocat un animal en la seua vida», lamenta l’experta.

A Espanya, l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona va ser pioner, de la mà Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC), a començar a treballar amb animals. A València, L’hospital La Fe compta amb activitats amb gossos, principalment passejos, que es desenvolupen en la part d’oncologia infantil. Quant al sector privat europeu, existeixen empreses en les quals la plantilla pot acudir a una sala on hi ha gossos o gats. «Allí poden desconnectar visitant-los o acariciant-los cosa que els beneficia per la sensació de relaxació que els produeix», explica Dolz.

Més informació: Màster Propi en Intervenció assistida amb animals: els animals com a recurs en teràpia, educació i oci

YouTube Preview Image

Notícia publicada: 25/09/2018