Inici / Notícies
NOTíCIES

Barrero: «Les polítiques públiques han de ser testades com un producte que es llança al mercat»

Presentación Laboratorio de Comportamiento

Comptar amb una renda bàsica reduiria la productivitat dels treballadors? Davant l’amenaça que un lloc de treball siga substituït per un robot, serien els treballadors més productius? Com es pot augmentar l’assistència a les cites mèdiques?

A qüestions com aquestes dóna resposta l’economia del comportament i el laboratori de Fundació COTEC, creat en col·laboració amb el Laboratori d’Economia Experimental i del Comportament (Lineex) de la Universitat de València, que s’ha presentat aquesta setmana en ADEIT.

Aquest nou laboratori ajuda a comprendre la presa de decisions dels agents econòmics a través de l’estudi de tendències emocionals i conductiva. En aquest sentit, per al director de COTEC, Jorge Barrero, pot ser un instrument per a millorar les polítiques públiques, ja que –ha lamentat– es gestiona el públic amb molts menys dades que quan es llança un producte al mercat. «Les polítiques públiques han de ser testades com un producte que es llança al mercat», ha reivindicat en aquest sentit.

Una renda bàsica no reduiria la productivitat
Durant l’acte, Penélope Hernández, directora de Lineex de la Universitat de València, ha presentat un primer experiment del Laboratori de Comportament, un treball pioner dirigit a conéixer l’impacte de l’automatització sobre el mercat de treball i que ha comptat amb la participació d’un miler d’estudiants de la Universitat de València.

Anxo Sánchez: «L’economia del comportament és una ciència que permet no creure’s els axiomes»

Entre les conclusions d’aquest primer experiment destaca que davant una política de renda bàsica universal -en els termes definits en aquest experiment, inspirats en l’experiència pilot que s’està desenvolupant a Finlàndia-, no es produiria un impacte negatiu en la productivitat dels treballadors.

A més de Penélope Hernández, per part de la Unitat Mixta de Comportament i Complexitat, han participat en la sessió Anxo Sánchez, de la Universitat Carles III, i Antonio Cabrales, de la University College London. Els dos experts han posat en valor la utilitat de l’economia del comportament. «Les enquestes són insuficients per a mesurar la innovació; per això utilitzem l’economia del comportament», ha apuntat Antonio Cabrales. A més, per a Anxo Sánchez, aquesta disciplina serveix per a rebatre veritats aparentment inqüestionables: «l’economia del comportament és una ciència que permet no creure’s els axiomes».

La sessió ha sigut presentada pel president de ADEIT, Juan Manuel Pérez Mira, i la vicerectora d’Innovació i Transferència, Dolores Real. Juan Manuel Pérez Mira ha recordat que ADEIT forma part de la Fundació COTEC en la seua decidida aposta per la innovació. Per part seua, Dolores Real, ha assenyalat que per a la Universitat de València l’aposta per la innovació no és una opció sinó una obligació.

Notícia publicada: 11/04/2019